Замена подстаница за грејање у Бору новим аутоматским системом

РТВ Бор Дејан Ђорђевић: У циљу смањења губитака на мрежи и контроле система, у Бору је у току замена цеви на делу вреловода и замена подстаница новим са аутоматским регулисањем. Средства за ову намену обезбеђена су из кредита КФВ развојне банке.

БОР – У оквиру пројекта који се реализује из кредита КФВ банке, у Бору је у току замена топлотних подстаница за предстојећу грејну сезону. Планирано је да до средине септембра буду замењене укупно 53 подстанице, а до сада је урађено њих 15. На овај начин, уз 80 које су завршене у претходном периоду, нове аутоматске подстанице биће урађене на две трећине мреже у граду.

Фото: РТВ Бор

„За наредни период нам остаје још да урадимо 30 подстаница и тиме ће цео систем бити аутоматизован са новим подстаницама. Циљ је да зановимо и овај део топловодног система и да размена топлоте ка становима грађана буде што боља и квалитетнија. Истовремено, Топлана је из својих средстава сервисирала и све калориметре у подстаницама, тако да ћемо ове године имати потпуно јасну слику колико енергије иде према потрошачима. То, између осталог, значи да ће се топлота према становима испоручивати у зависности од спољне температуре. Колико буде било потребно топлотне енергије за загревање станова, толико ће бити испоручено. Имали смо случајеве да из Топлане до подстаница иде довољно топлотне енергије, а да проблем буде део од подстанице према грађанима. Са новом опремом решили смо тај део проблема. Главни циљ је да сви станови у граду  имају квалитетно грејање и на овај начин ћемо регулисати и удаљеније делове града и ручно регулисање одлази у историју“, каже Игор Јанковић, в.д. директора ЈКП „Топлана“ Бор.

У граду је у оквиру овог пројекта у току и замена дела вреловодних цеви. Приводе се крају радови на три трасе, у Улици „Николе Пашића“, у околини Болнице и у Новом градском центру, а након тога цеви ће бити замењене на још две деонице које су предвиђене за ову годину.

За измирење прве рате КФВ кредита из буџета града Бора је као наменска субвенција ове године издвојено 40 милиона динара, а исти износ борска Топлана биће у обавези да измирује два пута годишње наредних 10 година.

Извор: https://rtvbor.rs/zamena-podstanica-za-grejanje-u-boru-novim-automatskim-sistemom/