Савети за уштеду топлотне енергије

Зидови :

Изолујте зидове „Загревање дома у хладном периоду односи од 50 до 70 одсто укупне потрошње струје, од чега 20 одсто одлази на загревање воде у бојлерима и веш-машинама“, „Већина наших станова и кућа је изграђена са лошом топлотном изолацијом, а највећи кривци су недоследно поштовање и контрола стандарда у грађевини, као и застарелост тих стандарда и топлотне изолације код старе градње. Када се опредељујете за неку врсту изолације, морате да имате на уму да неки изолациони материјали, какви су стаклена вуна, синтетичке плоче, а нарочито природни материјали попут трске, временом због дејства влаге губе изолационе карактеристике.

Прозори:

што чвршће заптивање, тим боље Извршите заптивање процепа и спојева, тако да свећа више не трепери. Ноћу спустите ролетне и навуците завесе. Прозори са могућношћу отварања на “Г” су идеални – када остану затворени. Ако прозори не дихтују, гуменом траком облепите ивице прозора и обложите специјалним дихт-намазом, који служи за уклањање минијатурних отвора, кроз које улази хладан ваздух.

Врата:

држите их затвореним, предупредите струјање топлијег, влажнијег ваздуха из загрејане у мање загрејане просторије. Држите затворена врата. Тиме ћете избећи и стварање буђи. Ако око штока постоје шупљине или рупе у зиду, попуните их пур пеном. Гуменом траком облепите ивице врата ако не дихтују.

Праг:

Уколико постоји зазор измедју прага и врата, то се може решити лепљивом гименом траком или постављањем вишег прага, који ће тај прорез испод врата свести на минимум.

Влажност ваздуха:

исправан степен влажности је одлучујући. Влажан ваздух се чини топлијим и смањује узвитлавање проблематичних честица прашине. Биљке и овлаживачи ваздуха интензивирају пријатан осећај. Међутим: пару из купатила и кухиње требало би што брже одстранити из стана. Вода: мање је више Мање воде, посебно топле, штеди новчаник. Скупа течност се може редуковати: применом арматура подесним за штедњу воде, водокотлића и машина за домаћинство које штеде воду, добро заврнутом славином и туширањем уместо купања.

Проветравање:

кратко и интензивно Направите промају: Широко отворите прозор, али само накратко. На тај начин ће у намештају и зидовима остати сачувана топлота и моћи ће да загреје свеж ваздух. И немојте заборавити: затворите вентил термостата.

Грејање воде:

Најбоље је да све потребе топле воде обезбедјујете коришћењем једног централног бојлера. Бојлер прикључите на систем централног грејања чиме ћете обезбедити јефтиније грејање него путем електричне енергије.

Грејна тела:

изнад свега воле слободу. Немојте спутавати одавање топлоте грејног тела. Непропусне завесе и намештај делују као изолација. Грејно тело такође није подесно ни за сушење веша. А када клокоће: испустите ваздух.

Собна температура:

регулишите према потреби. Температуру снизите ноћу, када сте одсутни, као и у собама које не користите. Међутим: немојте допустити да се соба потпуно охлади – поновно загревање плаћа се енергијом.

Термостатски вентили:

Уградите термостатске вентиле на сва грејна тела у објекту. То ће вам омогућити регулацију и рационално трошење топлотне енергије.

Вентил термостата:

Подешавајте га према потреби. Правилно подешен вентил термостата аутоматски даје жељену температуру. Подесите га према потреби, нпр. ноћу, када не користите просторију, док проветравате, или када Вам је једноставно исувише вруће. Поред тога: постарајте се да вентил може правилно да ради – пошто погрешно реагује на хладан ваздух или на изостанак циркулације.

Агенција за енергетику Републике Србије

Klikom na „Како уштедети“ можете погледати још корисних информација о уштеди енергије.