Топлане траже гориво

Да се грејна сезона приближава јасно показују све учесталије изјаве из топлана широм Србије „да су технички спремни“ али да немају енергената (због јефтиног грејања).

 

Већина топлана у Србији је технички спремна за почетак грејне сезоне, али постоји проблем са набавком енергената, изјавио је данас у Врању председник управног одбора удружења „Топлана Србије“ Дејан Стојановић.

„Топлане у 95 одсто градова у Србији технички су спремне за почетак грејне сезоне, али због несклада између цене коју грађани плаћају за грејање и цене коштања енергената на тржисту има проблема са набавком енергената“, казао је Стојановић.

 Стојановић је након састанка представника удружења „Топлана Србије“, који је одржан у Врању казао да уколико се не нађе одговарајуће решење у обезбеђивању средстава за набавку енергената може да се понови ситуација из прошле грејене сезоне када су топлане у неким градовима у Србији у сред зиме остале без енергената.

Он је на конференцији за новинаре навео да је највећи проблем то „што се енергенти набављају по цени која зависи од курса долара, а грађани рачуне плаћају у динарском износу“.

„Топлане су технички спремне да почну грејну сезону, али од даљих преговора о цени грејања и ко ће да надокнади ту разлику између стварне цене енергената и онога што грађани могу да плате зависи колико ће та сезона трајати“, рекао је Стојановић.

Председник удружења „Топлане Србије“ Милован Лечић је рекао да су у топланама „свесни да се проблем не би решио повећањем цене грејања што би довело до пада процента наплате, већ да ће од Министарства рударства и енергетике тражити да се цена усаглашава на нивоу Владе Србије и да се са Нафтном индустријом Србије (НИС) која је монополиста нађе заједничко решење“.

„За грејну сезону је према нашим проценама потребно обезбедити 350 милиона евра. Иако је процената наплате на нивоу Србије 75 одсто то није довољно да би се енергенти набавили у потребним количинама“, казао је Лечић.

„У овом тренутку свега четири-пет топлана у Србији има озбиљнијих залиха енергената, углавном мазута“, рекао је Лечић. 

Српске топлане Србијагасу дугују око седам милијарди динара, док са друге стране неке од највећих српских топлана (у Београду, Нишу, Новом Саду, Крагујевцу, Ужицу) од потрошача имају подраживања од око пет милијарди динара. 

(преузето са сајта Мондо)


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *