Tоплане у Србији спремно дочекују грејну сезону

ТОПЛАНЕ у Србији спремне су за почетак грејне сезоне, енергената има довољно, а Влада Србије је одлучила да не дозволи поскупљење гаса, па не би требало да буде ни захтева за повећање цена грејања. Хоће ли тако и бити – остаје да се види.

Председник Удружења топлана Србије Милован Лечић потврдио је да је ремонт у свим топланама при крају, а да ће од 1. октобра почети топле пробе. Уколико буде потребно, радијатори ће бити топли већ од 15. октобра, када и званично почиње грејна сезона.

– Око 90 одсто топлана има резерве енергената за 15 дана, а само две или три немају резерве – каже Лечић, који очекује да ће опет у помоћ прискочити Републичке робне резерве. – Топлане ће, по свему судећи, морати да репрограмирају дуг према Робним резервама за мазут из претходне грејне сезоне.

Највећи проблем топлана представља диспаритет између раста цена енергената и грејања, што се мора исправити, али одлуку о поскупљењу грејања треба да донесу локалне самоуправе као власници топлана. По Лечићу, грађани топланама тренутно дугују између 80 и 90 милиона евра, а велики број њих ни 2010. није ускладио цене грејања са растом цена енергената.
Директор Дирекције Електропривреде Србије за трговину електричном енергијом Драган Влаисављевић нагласио је да је ЕПС спреман за грејну сезону, која почиње 15. октобра и додао да ће то јавно предузеће стабилно снабдевати потрошаче струјом.

– Ремонти термоелектрана, у које ће бити уложено око 300 милиона евра, завршиће се до 1. новембра, угља на депонијама има довољно и термоелектране ће радити максималном снагом. ЕПС ће због све веће потрошње струје за грејање, јер је њена цена ниска, и ове зиме морати да увезе струју која ће бити отприлике на истом нивоу као и претходних година. Просечна дневна потрошња струје износи око 80 милиона киловат-часова, а током једног зимског дана она премашује 120 милиона – каже Влаисављевић.

То значи да ће око 30 одсто капацитета ЕПС бити ангажовано за потребе грејања, али ће и поред тога увоз струје бити повећан уколико потрошња буде већа.
У свим рудницима у Србији, Колубари, Костолцу, Ресавици, Ковину има довољно угља за предстојећу грејну сезону, коју дочекују спремно, потврдио је помоћник министра за рударство Зоран Теодоровић. Он наводи да ће ЕПС обезбедити 400.000 тона угља, Ресавица око 240.000 тона, а Ковин 100.000 тона.

– И „Србијагас“ је спреман за грејну сезону – каже директор сектора за развој Милан Здравковић, подсетивши на то да Србија увози 90 одсто потребних количина тог енергента. – У случају неке гасне кризе, из подземног складишта Банатски двор је могуће снабдевати потрошаче којима је то најпотребније, количинама од три милиона кубних метара дневно.

 

 

НАЈВЕЋИ ТРОШКОВИ
ПРЕДСТАВНИК Агенције за енергетику Аца Вучковић каже да ће највеће трошкове за грејање у предстојећој зимској сезони имати домаћинства која користе лож-уље и електричну енергију директно, без акумулације, у грејним телима и котловима за етажно грејање. Та домаћинства ће, према његовим речима, за грејање стана од 60 квадрата током сезоне морати да издвоје око 142.000 динара за лож-уље или 122.000 динара за електричну енергију. Најјефтиније грејање имаће они који користе термоакумулационе пећи и угаљ.

Извор: Вечерње новости

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *