Оптимизујте ваш систем грејања

Како бисте угодно и безбрижно дочекали зимске дане, препоручујемо да проведете проверу вашег система за грејање. Поред тога, како трошкови за грејање у просеку износе 35 – 50 % укупних режијских трошкова, редовном контролом и оптимизацијом ти трошкови би могли бити знатно мањи.Како извршити проверу система за грејање. 

Проверу система свакако поверите стручном лицу, по могућности сертификованом монтажеру инсталиране опреме. Уколико се ради о гасној инсталацији, приликом провере монтажер ће посебну пажњу посветити свим саставима, притиску гаса, функцији пламеника, исправности радијаторских вентила…

Уколико је радијатор неравномерно загрејан, постоји могућност да у инсталацији има ваздуха, те их је потребно одзрачити, тј. испустити ваздух преко вентила.

Посебан проблем може бити накупљена нечистоћа у инсталацији, што може узроковати како нефункционисање опреме, тако и повећање трошкова грејања. Без обзира да ли се ради о провери система или надоградњи од изузетне је важности уважавати препоруке произвођача инсталиране опреме.

Како смањити трошкове грејањаПоставите топлотну изолацијуУлога топлотно-изолационих материјала је смањење топлотних губитака, као и трошкова за енергију, те заштита носиве конструкције зграде од атмосферских утицаја и њихових последица (влага, смрзавање носиве конструкције, прегрејавање).

Добра топлотна изолација има утицај и на квалитет становања јер су унутарње површине топлије, што доприноси топлинској удобности зграде.

Постављањем 10 цм топлотне изолације на неизоловани зид може се постићи годишња уштеда потрошње енергије за гријање од 81 %!

Поставите термостатске вентиле и оптимизатореПостављањем термостатских радијаторских вентила (ТРВ) на радијаторе могу се постићи уштеде енергије до 20 %.

Енергетски ефикасни системи за грејање имају управљачке механизме који се састоје од програмера, тајмера, термостата, оптимизатора и др.

Систем за грејање опскрбљен оптимизаторима изузетно је енергетски штедљив јер омогућује укључивање у посљедњем тренутку да би се температура у просторијама на време подигла на жељени ниво, односно прекид рада оног момента кад грејање више није потребно.

Регулисањем термостата тако да се температура у просторији смањи за само 1°Ц, годишње се може уштедјети 7-8 % топлотне енергије.Користите уређаје који припадају оптималној енергетској групи.

Енергетске налепнице су ознаке енергетске ефикасности тј. потврда квалитете уређаја с обзиром на њихову енергетску ефикасност, при чему се уређаји према потрошњи енергије деле на 7 степена енергетске ефикасности означених словима од А до Г (групу А чине енергетски најефикаснији уређаји).

Водите рачуна о позицији радијатораНе заклањајте радијаторе комадом намештаја (ормар, кревет“), а ако се радијатор налази испод прозора, прозорска даска или нека полица изнад радијатора ће, уствари рефлектирати топли ваздух натраг у просторију и на тај начин смањити топлотне губитке кроз прозор.

Када је време за замену системаИ поред редовних провера и правилног коришћења уређаја, у одређеном тренутку је ипак потребно унапређење постојећег система или чак комплетна замена, било да се ради због дотрајалости инсталације или због доступности нових, ефикаснијих уређаја.

Неки од разлога за замену су: уколико су котао или пећ старији од 15 година, добро би било заменити их уређајима новије генерације који имају висок степен енергетске ефикасности; кварови на инсталацији су учесталији и рачуни за енергенте се повећавају.

Наставак на …

Преузето са сајта : http://www.vesti.rs/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *