Србија очекује велика улагања у обновљиве изворе

Србија очекује две милијарде евра инвестиција у коришћење обновљивих извора енергије у наредних седам година, изјавио је 6. фебруара помоћник министра енергетике Србије Дејан Трифуновић на округлом столу о обновљивим изворима енергије у Београду. Србија треба да изгради 1.092 мегавата капацитета који користе обновљиве изворе енергије да би до 2020. испунила циљ да 27% укупне потрошње енергије буде произведено из обновљивих извора.

“Националним акционим планом за обновљиве изворе енергије предвиђено је да се тај циљ испуни изградњом ветроелекрана снаге 500 мегавата, великих и мини хидроелектрана снаге по 200 мегавата, 100 мегавата постројења које користе биомасу и 92 мегавата из осталих извора”, казао је Трифуновић.

Тај план из Националног акционог плана, који би Влада Србије требало да усвоји у наредним месец дана, представља сигнал инвеститорима да постоји добра воља да се у наредних седам година изграде нови производни капацитети, истакао је Трифуновић.

Он је подсетио да је Србија преузела обавезу да до 2020. године повећа удео енергије из обновљивих извора у укупној потрошњи са 21,2% на 27%.

Трифуновић је истакао да ће нови капацитети за производњу енергије из обновљивих извора стабилизовати енергетски систем, ангажовати домаћу индустрију и допринети да немамо еколошке проблеме.

Он је казао и да је постављен законски и регулаторни оквир за улагање у обновљиве изворе енергије и да сада следи фаза инвестирања.

“До краја 2015. године очекујемо сигурних 500 мегавата из обновљивих извора енергије”, казао је Трифуновић.

Како је додао, 2015. година ће бити прва контролна тачка за успешност и ефекте регулаторних мера за веће коришћење обновљивих извора енергије.

Трифуновић је казао да је у сарадњи са 17 општина из Србије Министарство енергетике припремило јавни позив за доделу 317 локација за изградњу мини хидроелектрана у Србији и да ће ускоро бити објављен. Инвеститори ће имати рок од шест месеци да се изјасне за улагања, додао је он.

Он је подсетио и да је Влада Србије донела уредбу о подстицајним ценама (фид-ин тарифама) за откуп струје произведене из обновљивих извора енергије, која је ступила на снагу 4. фебруара.

Према тој уредби, из које ће се нове цене примењивати од 1. јануара 2014. године, стимулисаће се и домаћинства да постављају соларне панеле на крововима casino online зграда.

Период трајања подстицаја је 12 година, након чега ће јавни снабдевач бити обавезан да откупљује струју од произвођача по тржишним ценама.

Трифуновић је казао и да је план Министарства да се, по немачком моделу, стимулишу локалне заједнице да постану власници ветропаркова за производњу струје.

До краја фебруара ће бити донет и модел уговора о откупу струје из обновљивих извора енергије за повлашћене произвођаче, најавио је он, чиме се комплетира оквир за откуп струје из обновљивих извора.

“Направљен је важан искорак ка инвеститорима и прве резултате очекујемо ове године”, истакао је помоћник министра енергетике Србије Дејан Трифуновић.

Координатор за инвестиције и експлоатацију у предузећу ЕПС Обновљиви извори енергије Милутин Продановић казао је да то предузеће планира обнову 15 мини хидроелектрана и изградњу осам нових, које се финансирају из кредита Еворпске банке за обнову и развој.

“Ради се и на изградњи ветропарка снаге 30 мегавата код Костолца и соларној електрани снаге пет мегавата у Општини Чајетина”, додао је Продановић.

Представници амбасаде САД у Београду и компаније Џенерал електрик оценилу су да је добро што је Србија напредовала у доношењу прописа за подстицање коришћења обновљивих извора енергије, али су као ограничење навели низак лимит од 500 мегавата за субвенционисање откупа струје произведене из енергије ветра.

Како су оценили, ако се не повећа тај лимит за ветроелектране, за чију градњу у Србији су заинтересоване америчке компаније, Србија неће моћи да испуни циљ да до 2020. године производи 27% енергије из обновљивих извора.

Извор:  Cefix

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *