Примена закона о енергетској ефикасности почетком следеће године

 

Примена закона о ефикасном коришћењу енергије и успостављање буџестког фонда за финансирање пројеката из те области очекује се у јануару 2014, изјавио је данас помоћник министра енергетике Дејан Трифуновић.

Он је на другом ЦЕДЕФ самиту енергетских менаџера Србије у Београду казао да би Влада Србије на првој наредној седници требало да усвоји предлог тог закона и упути га у Скупштину Србије на усвајање.

„Очекује се да се закон до марта нађе у Скупштини, да подзаконски акти буду брзо донети и да примена закона почне у јануару следеће године. Када ће бити успостављен и буџетски фонд за унапређење енергетске ефикасности“, рекао је Трифуновић.

Он је казао да ће се новац из Фонда додељивати на јавним конкурсима, а услов за инвестиционе пројекте биће енергетски преглед, односно елаборат о енергеткој ефикасности, као и да ће 12 месеци од реализације пројекта уследити поновни преглед.

Трифуновић је додао да је нацрт тог закона усклађен са директивом ЕУ и да ће њиме у Србији коначно бити организован приступ рационалном коришћењу енергије и примени обновљивих извора енергије.

Према његовим речима, тим законом ће се решити кључни проблеми попут нерационалног газдовања енергијом, као и велика зависност од увозних енергената.

Такође је најављено да ће казнене мере за непоштовање закона о рационалном коришћењу енергије бити велике.

„Србија мора да размишља и о међународним обавезама, а то је уштеда од девет одсто бруто финалне потрошње енергије до 2018. године“, истакао је Трифуновић.

Закон ће обухватити индустрију, услуге, јавни сектор, домаћинства и транспорт, односно производњу, пренос и дистрибуцију енергије, као и производјаче, увознике и продавце производа који утичу на потрошњу енергије.

Законом ће бити обухваћени и власници котлова снаге веће од 20кW, као и власници система за климатизацију снаге веће од 12кW.

Закон ће увест и наплату енергије према потрошњи, а захтеваће се и екодизајн. Локалне самоуправе са више од 20.000 становника мораће да донесу програм унапређења енергетске ефикасности у транспорту, као и да имају утврђивање и праћање индикатора потрошње енергије у саобраћају.

 

Извор: Cefix

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *