Почела грејна сезона у Бору

Преузето: РТВ Бор                                                                          

Данас је званично почела грејна сезона у Бору. Спремне су све подстанице, санирана цурења на вреловоду, а нови котлови омогућили су коришћење новог енергента. Снабдевање гасом је стабилно, а надлежни најављују веома успешну грејну сезону.

БОР – Бранислава Стевић – Грејна сезона у Бору почела је на време, 15. октобра, како је предвиђено републичком и градском одлуком. Прва количина топлотне енергије у раним јутањим сатима кренула је од котла ка граду, па се очекује да радијатори у становима током дана буду топли.

Показали смо да умемо да решимо проблем. Обећали смо прошле године да ће грађани имати грејање на гас и у року од два месеца је завршен нови систем грејања у граду. Реконструисан је стари котао, пребачен на гас, инсталирана два нова котла за које је Град Бор издвојио 300 милиона динара, систем је повезан за рекордна два месеца и дан пред почетак грејне сезоне имали смо прилике да видимо први пламен којим је котао пуштен у рад. Пишемо нову историју, решавамо деценијски проблем угља, аерозагађења од угља, а оно што је најбитније решавамо проблем лошег грејања због тога што се није инвестирало у изградњу Топлане. Лако је критиковати, али треба наћи начина, енергије и новца и урадити нешто овако велико. Борани ће ове године имати једну од најбољих грејних сезона у историји борске Топлане, а већ смо направили план и програм за наредне две године, да поред изградње нове Топлане на новој локацији кренемо у реконструкцију комплетне топловодне мреже“, рекао је Александар Миликић, градоначелник Града Бора приликом обиласка погона Топлане.

Коришћење новог енергента омогућиће да цена грејања остане непромењена, истакао је Миликић и најавио почетак изградње гасовода ка Бору што ће у будућности омогућити да Борани имају најјефтиније грејање у Србији.

Учинили смо све у претходном периоду да топлификација и Топлана функционишу, спремне су све подстанице којих је 264 у граду, идентификовали смо и санирали цурења на вреловоду, решили смо вишедеценијски проблем који смо имали са старим угљаним котловима и самим угљем. Ова година је прекретница за Топлану која креће у једну нову епоху“, рекао је Игор Јанковић, в.д. директора ЈКП „Топлана“ у Бору.

Снабдевање гасом је стабилно. Након спроведене јавне набавке потписан је уговор са добављачима, прве количине новог енергента су већ на локацији, а у зависности од потрошње сукцесивно ће стизати нове количине гаса, кажу у борској Топлани.       (преузето: https://rtvbor.rs/pocela-grejna-sezona-u-boru-2/

Преузето: РТВ Бор