Котао 3 у борској топлани прилагођен за гас и мазут

Фото: РТВ Бор                                                                                                    

У борску Топлану су крајем прошле недеље стигла два нова котла на гас мање снаге, а ремонт главног котла ВК 3 је завршен пре тога. До почетка грејне сезоне цео систем би требало да буде тестиран, а план је да од ове грејне сезоне плин буде главни енергент за грејање у Бору.

БОР – Дејан Ђорђевић – За грејање грађана Бора који су прикључени на систем даљинског грејања, за разлику од претходних сезона, као главни енергент неће се користити угаљ, већ природни гас, кажу у борској топлани.

Котао три који годинама није радио, као енергент је требало да користи мазут. Он је за ову сезону потпуно ремонтован и прерађен тако да може да користи и гас и мазут и требало би да буде најзначајнији за даљинско грејање. На њему су замењени и дорађени горионици, постављене цеви намењене доводу гаса од мерно регулационе станице и урађен је мањи димњак за одвођење отпадних гасова из котла. До почетка октобра очекује се да буде потпуно тестиран, а тада се планира и постављање мерно регулационе станице за гас и повезивање два нова мања котла на цео систем.

Осим стабилнијег рада и бољег грејања у борској  топлани очекују да ће прелазак на други енергент донети значајне уштеде и да ће гас, као чист енергент, у зимским условима додатно смањити загађење ваздуха у Бору. (преузето: https://rtvbor.rs/kotao-3-u-borskoj-toplani-prilagodjen-za-gas-i-mazut/ )

(преузето: РТВ Бор)