Директор Топлане: Угаљ набављен по Закону. Грејна сезона почиње на време

Преузето: ( IST MEDIA, S.T) –   БОР – Вршилац дужности директора ЈКП “Топлана” у Бору, Милутин Симић, изјавио је данас да је набавка угља непосредном погодбом била у складу са законом и да грађани не треба да брину за квалитет грејања у овогодишњој грејној сезони.

 

“Угаљ за овогодишњу грејну сезону, укупно 41.000 тона, наручили смо од компаније “МБМ” са Уба по цени од 496 милиона динара, пошто се на тендер за набавку није јавио ниједан понуђач. Комисија коју су чинили представници општине и ЈКП “Топлана”, одлучила је да се определимо за “МБМ”, јер су узорци квалитета угља потпуно у сагласности са оним што је потребно да и квалитет грејања буде добар”, рекао је Симић на конференцији за новинаре.

Он је додао са на позив за учешће на тендеру, који је расписан 9. августа, до 13. септембра није јавио ниједан заинтересовани испоручилац и позвао се на члан 122 Закона о јавним набавкама, којим се предвиђа да се у области набавке енергената овај закон не примењује.

 

Симић је додао је предност ове набавке у томе што је “МБМ” дао грејс период плаћања до 15. јануара, али и менице да ће испоручити угаљ.

 

“Ово је први пут да у Бору добављач даје менице, а не “Топлана”, која треба да издвоји новац за набавку енергената. Све спекулације да ће јавном сектору бити блокиран рачун од стране претходног добављача угља “Мома Морава” на основу меница су нетачне, јер се према тој фирми редовно измирују месечне обавезе у износу од 45 милиона динара”, рекао је Симић, што нам је у телефонском разговору потврдио председник општине Александар Миликић.

 

Симић је још додао да ће ове године на лагеру бити квалитетан угаљ а не “прашина” која је овом јавно-комуналном предузећу задавала огромне проблеме и лош квалитет грејања.

 

“Са овако квалитетним угљем грејну сезону ћемо почети само са једним котлом, чиме ћемо уштедети новац за утрошену електричну енергију. При том смо извршили и велике уштеде јер смо сами ремонтовали котао”, казао је он.

 

Симић је рекао да су у току радови на вреловоду код градске пијаце, где је установљен пробој током хлрадних проба, да ће топле пробе започети 1. октобра, а грејна сезона на време, две недеље касније.

Према његовим речима, цена грејања ће и ове сезоне остати непромењена, и износиће 82,6 динара по метру квадратном.

 

Извор: ( IST MEDIA, S.T)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *