Борска Топлана прелази на природни гас

РТВ БОР – Дејан ЂорђевићБорани који су прикључени на систем даљинског грејања ће се од ове године углавном грејати на природни гас. Припреме у топлани су у завршној фази, а у овај пројекат Град Бор је уложио више од 300 милиона динара.

У борској топлани у току су припреме за постављање два нова котла на природни гас од 17 мегавата, који би требало да обезбеде знатно боље грејање Борана наредне сезоне. Завршена је изградња и бетонирање темеља, а котлови који ће на њих бити монтирани су већ завршени и биће постављени чим бетон буде био спреман. Ускоро се очекује и постављање мерно регулационе станице за природни гас, како би до почетка октобра цео систем био спреман.

Најзначајнији део посла, ремонт и прилагођавање котла три, који је до сада радио на мазут и ретко био у употреби, је завршен. Овај котао снаге 58 мегавата преправљен је и прилагођен да може да ради на природни гас или на мазут и у наредне две недеље требало би да буде пуштен у пробни рад.

У борској Топлани кажу да се преласком на природни гас очекује стабилна грејна сезона и остваривање значајних уштеда у набавци енергената, уз огромно смањење загађења, јер се више неће трошити угаљ као енергент.

(Преузето: https://rtvbor.rs/borska-toplana-prelazi-na-prirodni-gas/