Аутоматизација 86 подстаница

Бор 02.07.2015. – С обзиром да од наредне грејне сезоне у Бору, овдашња „Топлана“ прелази на нов начин мерења и наплате топлотне енергије односно на наплату грејања по утрошку, менаџмент овог предузећа, одлучио је да део средстава из донације немачке развојне банке КфW издвоји за аутоматизацију 86 подстаница.

 

– Ове године ће бити урађено 20 подстаница, углавном у центру града, где је забележено највеће прегревање, а следеће године и преосталих 66. Неопходна је аутоматска контрола и регулација подстаница, нарочито тамо где има прегревања, с тим што и грађани треба да уграде регулационе вентиле како би помогли у регулисању читавог система, и прилагодили унутрашњу температуру простора својим потребама, што ће омогућити да не плаћају велики рачун. Најидеалније би било да у свих 256 подстаница имамо ту опрему. Међутим, то је велики новац, који немамо тренутно. Оне подстанице у којима ће бити уграђена опрема, имаће регулацију и тиме ћемо постигнути да потиснемо енергију у деловима града где је слабије грејање. Из средстава донације израђено је потпуно ново постројење за воду – истиче Дарко Милићевић, в.д. директор борске „Топлане“.

 

Представници овог борског предузећа ступили су у контакт и са надлежнима у топланама у Неготину и Књажевцу, који су прошле године прешли на нов начин наплате грејања.

 

-Желимо да се на време упознамо са свим појединостима око новог модела наплате грејања. У плану је и да у свим подстаницама ставимо нове катанце, и кључеви ће бити на једном месту, како би се знало ко је одговоран, јер више неће моћи да се дешава нешто што је раније било, да свако може да уђе и подешава проток енергије. Од прошле године у Бору су Институт и Технички факултет кренули са плаћањем грејања по утрошку. Што се тиче новог модела наплате грејања, грађани ће у сваком тренутку знати колико износи фиксни део, који ће се плаћати 12 месеци, а и варијабилни који ће се плаћати у месецима током грејне сезоне. Много је повољније да се на тај начин плаћају рачуни за грејање, преко целе године, него на шест месеци. Боранима је у интересу да набаве неопхону опрему за грејна тела, како би у сваком тренутку знали колико им је топло у становима, и само подешавали проток топлотне енергије-додаје наш саговорник.

 

Радници „Топлане“ раде на ремонту котлова, пумпи, испитивању мреже и опреме и замени изолације.

 

-На све начине настојимо да остваримо уштеду, а главни циљ је смањење трошкова око набавке угља. Од 900 милиона динара, колико износе трошкови нашег предузећа, 600 милиона иде за угаљ. Тренутно радимо студију изводљивоти за реконструкцију котла на мазут, уколико би могао да ради на угаљ који је јефтинији на тржишту, и проверавамо колико би уштедели на тај начин. У плану је и замена излоације вреловода у дужини од 1,5 километра, јер су постојећу лопови уништили и однели, и ту би такође смањили губитке – рекао је Милићевић.

 

Изјава вд.директора топлане Дарка Миличевића пренета у целини са интернет портала БОР-СВЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *