Кредити и пасоши за топлије зграде

Око 200 милиона динара биће издвојено из Фонда за заштиту животне средине за субвенционисање кредита за побољшање енергетске ефикасности зграда, а сви нови објекти у Србији ће од 30. септембра 2012. морати да имају „енергетске пасоше“

Министарство животне редине, рударства и просторног планирања Србије саопштило је да би за десетак дана требало да усвоји модел субвенционисања кредита, рекао је Бета државни секретар министарства Бојан Ђурић.

Према његовим речима, програм субвенционисања зајмова за реконструкцију објеката који расипају енергију требало би да буде активан за око месец дана.

„Инвестиција за побољшање енергетске ефикасности за површину објекта од 100 до 150 квадрата износи од 2.000 до 4.000 евра“, казао је Ђурић.

Он је рекао да се улагање исплати већ после неколико година кроз мање рачуне за електричну енергију или набавку огрева, а утицаће и на смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште.

Еергетски пасоши

Сви нови објекти у Србији ће од 30. септембра 2012. морати да имају „енергетске пасоше“ и неће смети да троше годишње више од 65 киловат часова струје по метру квадратном (кWх/м2).

Стари објекти ће морати да се изолују савременим материјалима и моћи ће највише да троше 75 кWх/м2.

У Инжењерској комори Србије истичу да ће због увођења „енергетских пасоша“, што предвиђа Правилник о енергетској ефикасности објеката, држава остваривати велике уштеде енергије, с обзиром да се у Србији скоро 50 одсто укупне енергије троши у зградарству.

„Енергетски пасош“ представља сертификат о енергетској ефикасности зграде и садржаће опште податке о објекту, потребној енергији, климатске податке, термотехничке, као и препоруке за побољшање енергетских својстава објекта.

Правилником је обухваћено 10 категорија објеката – стамбене зграде са једним станом, са два или више станова, управне и пословне зграде, зграде намењене образовању и култури, здравству и социјалној заштити, туризму и угоститељству, спорту и рекреацији, зграде намењене трговини и услужним делатностима, зграде мешовите намене, као и оне за друге намене које користе енергију.

аутор: АА извор: Нови магазин/агенције

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *