„Зелена струја“ од љуспица сунцокрета

БЛИЦ: 1 новембра 2011.  Схаре Сремска Митровица ће се наредне године грејати љуспама сунцокрета из оближње фабрике уља. Да би се пројекат реализовао и направиле велике уштеде у систему даљинског грејања, потребно је да се у локалној „Термоелектрани” уграде котлови који ће се загревати биомасом. Искуства предузећа „Митросрем” показују да сировине за производњу „Зелене енергије” има довољно. Систем грејања на биомасу у „Митросрему” функционише седам година, а са 6.000 хектара ораница користе сламу за загревање фарми и просторија.


Балирање сламе на пољима „Митросрема”- Изградњу котла у митровачкој „Термоелектрани-топлани” финансираће „Панонске електране”, а за производњу енергије користиће се љуспе од сунцокрета. Котао на биомасу биће капацитета 18 мегавата, а вредност инвестиције је три милиона евра – рекао је Живан Папић, заменик начелника Градске управе за привреду и инвестиције.У финансирању пројекта учествоваће и „Вицториаоил гроуп”, која између осталог поседује и Фабрику уља у Шиду, одакле би се допремали отпаци сунцокрета, потребни за ложење котла.

Инвестиција би требало да буде реализована до краја наредне године, а јефтиније грејање имали би сви корисници даљинског грејања. Тренутно, митровачка топлана греје 3.200 станова и 80.000 квадрата пословног просора у граду. Уколико љуспи од кукуруза не би било довољно, термоелектрана би користила гас и мазут. Директор митровачке „Термоелектране“ Војислав Савчић каже да се врше припреме за објављивање конкурса јавне набавке за извођење монтажних радова и пуштање у погон котлова који ће за грејање користити биомасу. Пуштањем постројења у погон Сремска Митровица би постала један од ретких градова са “зеленом енергијом”.

Притом ће бити коришћена и искуства „Митросрема”, који је пре седам година почео да биомасу користи за грејање. Сваког лета у овом пољопривредном предузећу балирају сламу пшенице, јечма и соје, коју користе за комплетно загревање фарми и управних зграда. Колико се на тај начин уштеди, показује податак да седам килограма сламе замењује литру нафте, а бесплатна биомаса се добија са 6.500 хектара „Митросремових” ораница. 


Пећ за ложење сламе у „Митросрему”- Рачуница је јасна. У „Митросрему” су пре седам година за плаћање гаса у једној грејној сезони трошили 16,5 милиона динара, а откада су за грејање почели да користе сламу, трошкови су смањени више од пет пута – додаје Живан Папић.У „Митросрему” имају специјалне пећи од 750 киловата, а у њих убацују сламу коју на њивама купе такозвани роло балери. Они од сламе праве бале до 55 килограма које се потом убацују у пећи. Осим фарми и управних зграда топлотна постројења „Митросрема” користе и околни мештани.

После жетве на пољима „Митросрема” бесплатне биомасе има у огромним количинама. Ово предузеће годишње посеје 2.500 хектара стрних жита, 1.000 хектара соје, те 3.000 хектара кукуруза. Ложењем биомасе развија се температура од 850 до 1.100 степени.
Сировина на 8.500 хектараПољопривредно предузеће „Митросрем”, након поништене приватизације, налази се у државној својини. Бави се примарном пољопривредном производњом и поседује 8.500 хектара ораница, четири фарме на којима се узгајају свиње, говеда, овце и живина. Осим тога, има и капацитете за складиштење и индустријску прераду кукуруза и меса.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *