Скупљи угаљ од јесени

СЕЗОНА набавке огрева за предстојећу зиму је почела. Најјефтинији и најтраженији домаћи угаљ на тржишту – сирова ”колубара” – од јесени ће бити скупља за бар 1.000 динара по тони на стовариштима, па грађани користе прилику да га купе по старој цени. На стовариштима у Србији има довољно дрва и угља, а на појединима, због гужве, већ се праве и листе чекања.

Према рачуници Агенције за енергетику, цене угља сада су веће од 17 до 28,1 одсто у односу на прошлу годину. Тако ће грађани, који се греју на сирови лигнит, за следећу зиму платити 47.400 динара. Највише ће плаћати, показује рачуница, домаћинства која буду користила угаљ из Бановића, јер ће за предстојећу грејну сезону морати да плате – 49.100 динара.

Цена сировог и сушеног угља из ”Колубаре” од 1. октобра биће већа за 9,7 одсто. Управа овог басена одлучила је да подигне цене, али наводи да не очекује поскуљење огрева у малопродаји.

– Ценовнике формирамо само у односу на набавне цене – каже Смиља Чубуровић, власница београдског стоваришта огрева ”Крека”. – Тако ће и огрев из Колубаре поскупети за око 1.000 динара по тони. Последњих дана имамо све више купаца, па правимо спискове испоруке за наредна три дана.

И продавци огрева у Новом Саду имају довољно залихе за све, али праву сезону за продају огревног дрвета и угља очекују у септембру и октобру. Огревно тврдо дрво лишћара, буква, граб, багрем и храст може да се набави по цени од 4.000 до 4.500 динара динара по кубику, док је меко дрво тек нешто јефтиније.

Тона сирових ”вреоца” кошта 5.900 динара, док сушених стаје 11.300 динара. Угља из Костолца стаје око 6.000 динара. Камени угаљ из Бановића и ”руски камени” тек се очекује и њихова цена неће бити нижа од 14.500 динара до 18.000 динара за тону.

ПОТРАЖЊА СВЕ ВЕЋА 
У Нишу за сада има довољно свих врста чврстог огрева и из дана у дан потражња се повећава. У највећем стоваришту ”Инекс Морави”, тона сировог лигнита стаје 7.700 динара, а сушеног 10.500 динара. Мрки угаљ из рудника ”Соко”, ”Јасеновац” или ”Рембас” кошта од 11.000 до 13.000 по тони, док онај из Бановића вреди 14.000. Најскупљи је руски угаљ, и за тону треба издвојити око 16.000 динара. На овом стоваришту је могуће одложено плаћање на шест до осам рата.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *