Најмање се исплати грејање на гас

Београд – Најмање трошкове за грејање током зимске сезоне имаће домаћинства која се греју на угаљ и дрва која ће за шест месеци морати да издвоје око 47.000 динара.

Најмање се исплати грејати се на природни гас, који ће једно домаћинство за сезону коштати 51.000 динара. Од јесени се, међутим, очекују и нова поскупљења енергената, и то угља и гаса, па је препоручљиво да они који могу, набаве огрев већ сада.

Они који пропусте прилику да то ураде у летњим месецима, суочиће се са вишим ценама, али и несташицама, које по правилу почињу на стовариштима у новембру, када је тражња много већа. Продавци најављују да ће ове године бити мање угља из Колубаре, али оно што је још лошија вест јесте да ће ова врста угља од октобра бити још скупља.

Колубарски лигнит биће скупљи 9,7 одсто од 1. октобра. Ово није и прво поскупљење колубарског угља за ову годину. Овај енергент поскупео је већ 1. марта за 20 одсто, а пре тога у августу 2009. године за око 10 одсто. 

Према подацима о малопродајној понуди у Србији, тона угља “колубара” је пре најновијег поскупљења коштала између 4.900 и 5.500 динара, а “сушене колубаре” 10.500 – 11.000 динара. Са друге стране,многи грађани одлучују да се греју на дрва, а за метар овог огрева у зависности од врсте, треба издвојити од 4.000 до 4.500 динара.

Када је природни гас у питању, Влада је решена да не дозволи поскупљење од око 30 одсто колико тражи Србијагас. Поскупљење се очекује у септембру, и требало би да износи око 15 одсто. 

Генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић каже да ће Влада Србије, заједно са тим предузећем, морати да пронађе начин како да буде решено питање осам милијарди динара дуговања даљинских система грејања, будући да није дошло до реалног поскупљења цене гаса. 

„Влада ће поново морати са Србијагасом да изнађе начин како да заштити стандард становништва, али и да буде решено питање дугова. Даљински системи грејања у овом тренутку дугују осам милијарди динара“, рекао је он. Према Бајатовићевим речима, Србијагас те паре нема, и мораће поново да се кредитно задужује како би “прескочила” следећу сезону. 

Поскупљење гаса повућиће за собом и више цене централног грејања, што су већ најавили из Удружења топлана Србије. „Ако гас драстично поскупи, онда ће и топлане морати да усагласе цене грејања да би могле да функционишу“, изјавио је Милован Лечић, председник овог удружења.

Било како било, грађанима Србије остаје да се припреме за зиму и одлуче на који ће се енергент грејати. Како сада ствари стоје најјефтиније ће бити на дрва, али још није извесно шта ће још од енергената до зиме поскупети. За сада се зна да ће најјефтинији, колубарски угаљ од октобра бити скупљи за око 1.000 динара, док струја вероватно неће поскупљивати ове године.

Електрична енергија поскупела је већ у 2011. у марту месецу и то за око 13 одсто, па се не очекује да Влада одобри још једно поскупљење пре краја наредне грејне сезоне.
ИЗВОР: БЛИЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *