Шкундрић: Топлане уштеделе

ШКУНДРИЋ: ТОПЛАНЕ УШТЕДЕЛЕ ОД 1,7 МИЛИОНА ЕВРА ПРОГРАМОМ КFW БАНКЕ – 

Саветник премијера Србије за енергетику Петар Шкундрић рекао је јуче да је реализацијом прве три фазе програма Рехабилитација система даљинског грејања остварена уштеда топлотне енергије од 37.000 мегаватчасова (МЊх), или око 1,7 милиона евра

Шкундрић је нагласио да улагање у топлане у Србији има и еколошки ефекат, јер је емисија угљен-диоксида смањена за 10.000 тона годишње.

Шкундрић је рекао да је кроз програм Рехабилитација система даљинског грејања вредан 35,5 милиона евра, немачка развојна „КфЊ банка“, уз гаранције владе у Берлину, пласирала 12 милиона евра меког кредита и осам милиона евра гранта.

Локалне самоуправе и топлане су уложиле око 10 милиона евра, а субвенције владе Србије износе 5,5 милиона евра.

Ово је један од најбољих финансијских аранжмана између Савезне Републике Немачке и Србије, оценио је Шкундрић, који је указао да је „Немачка наш најважнији економски партнер у Европи“.

Шкундрић је нагласио да је 30. септембра потписан уговор и за четврту фазу овог програма, која ће обухватити 18 градова и ангажовати 45 милиона евра КфЊ банке, 9,2 милиона евра Владе Србије, као и средства локалних самоуправа.

Преузето са сајта http://www.biznisnovine.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *