У току уобличавање предлога уговора за изградњу нове Топлане у Бору

РТВ Бор, Горан Грамић – На седници радног тела Скупштине Града Бора за припрему одлуке о расписивању јавног позива за изградњу нове Топлане у Бору прихваћен је нацрт овог уговора. Уговор по моделу јавно-приватног партнерства, према речима градоначелник Бора Александра Миликића мора бити конципиран у интересу грађана у складу са њиховом потребом да имају квалитетно и стабилно грејање.

Нова Топлана у Бору ће грејати цео град по моделу јавно-приватног партнерства. Дистрибуција топлоте ће бити загарнтована, грејаће се на основу дијаграма спољне температуре, практично на – 15 степени на отвореном, температура у радијаторима мора бити 70 степени. Грејање ће бити и јефтиније јер ће се користити други енергент, а не угаљ. Инсталираће се и нова опрема за производњу топлотне енергије. Већ крајем ове, а најкасније половином наредне године почеће постављање калориметара на грејним телима у свакој кући и стану. Тако ће Борани на основу потрошене количине енергије плаћати рачуне за грејање. Лети ће плаћати фиксни део износа за грејање у складу са ценом које је стандардизовало Министарство енергетике, а зими уз фиксни део и надокнаду за реално утрошену топлотну енергију„, нагласио је градоначелник Миликић и напоменуо да је сада највећи градски проблем грејање јер се њиме, како је рекао нико није озбиљно бавио деценијама.

План је да уз изградњу нове Топлане и постављање мерача топлоте почне и обнова дотрајалих делова вреловода где је током претходних грејних сезона било и највише пробоја, пре свега магистрале Ц,Х и А. Дугорочни план је да се замени највећи део топлификационе мреже укупне дужине око 270 км, речено је на овој седници.

Преузето: Радио телевизија Бор (РТВ Бор