9.2.2022. – Топлани потребно још 300 милиона динара за угаљ

Бор030:    Аутор:  Нађа Михајловић  –  У циљу сигурнијег сабдевања угљем за окончање грејне сезоне, Јавно комунално предузеће „Топлана” затражило је сагласност Градског већа и Скупштине града Бора за приступање кредиту од 300 милиона динара

 

Из ЈКП „Топлана” процењују да ће толико новца недостајати како би се безбедно окончала  ова грејна сезона. Драган Величковић, в.д. директора ЈКП „Топлана” каже да је истовремено циљ да ово предузеће у припреме за нову грејну сезону уђе финансијски мање оптерећено.

„Не бисмо желели да дођемо у ситуацију каква је била крајем прошле грејне сезоне када је Топлана са великим задужењима ступила у садашњу грејну сезону. То је оптеретило све набавке угља. Угаљ је поскупео, нема га на тржишту, рудници немају довољно производње, велика су чекања, квалитет је проблематичан. Једноставно је борба за сваку тону угља. У таквој ситуацији, с обзиром на то да грејемо двадесетчетворочасовно већ два месеца, неопходно је да Топлана има стабилно снабдевање угљем. Недостаје тај износ средстава како бисмо завршили ову грејну сезону и одмах иза тога спремали нову”, објашњава Величковић.

Он је додао да је врло битно да се са добављачима брзо направи нови уговор за наредну грејну сезону, јер уколико се поново уђе недовољно организовано у набавке угља за наредну грејну сезону, чекаће нас проблеми можда и тежи него сада, са смањеном количином квалитетног угља, и повећаном ценом.

„Оно што смо ми радили као Топлана и као Градска управа је била дословце борба за сваку тону, сваки камион угља, на много начина, разним интервенцијама и помоћи са стране. Све то како би грађани Бора имали стабилно грејање без повећање цене грејања”, истиче Величковић.

Величковић је поводом краћег застоја у снабдевању топлотном енергијом, подсетио грађане да Топлана ради са застарелом технологијом.

„Због преоптерећености на котловима, имали смо испад једног котла 31. јануара и 1. фебруара. Било је лоше грејање, а у вишим деловима града га није било. Из тог разлога сам, на предлог градоначелника, дао сагласност да се рачуни грађанима умање за 20% за месец јануар. На тај начин смо желели да покажемо поштовање свим грађанима и да због ове ситуације упутимо извињење и јавно, али и кроз умањење рачуна”, каже Величковић.

Он је закључио да овог тренутка Топлана има сасвим довољне количине потребног угља за безбедан рад током фебруара месеца и довољно простора за набавку довољних количина за март и април.

преузето: Бор030

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *