Топлане које користе гас траже поскупљење грејања

Топлане у Србији ће тражити поскупљење грејања због тога што ће цена гаса 15. јануара бити повећана за 10 одсто, изјавио је данас председник Управног одбора Удружења Топлане Србије Дејан Стојановић.

У изјави агенцији Бета, он није могао да прецизира колико поскупљење грејања ће тражити топлане, пошто има оних које нису повећавале цене и по неколико године и немају економске цене.

 

Према речима Стојановића, гас у основним трошковима грејања учествује између 65 и 70 одсто. „Ако топлана има економску цену, грејање би због повећања цене гаса требало да поскупи најамање око седам одсто“, казао је он.

 

Стојановић је подсетио да због отварање тржишта, које је почело 1. јануара, део топлана прикључених на преносну гасоводну мрежу мора да набавља гас на тржишту, по нерегулисаним ценама.

 

У овом тренутнку, додао је, то су топлана у Суботици, део новосадских и део Београдских електрана.

 

„Очекујем да ћемо ову грејну сезону завршити без прекида у снабдевању, али је питање шта ће бити у будућности“, истакао је председник Управног одбора Удружења Топлане Србије.

 

Стојановић је оценио да до решења проблема топлана не може да дође без смањења трошкова и преласка на наплату грејања по утрошку.

 

Према уредби о минималним и максималним ценам грејања у текућој грејној сезони, донетој у октобру, топлане које користе гас могу да наплаћују грејање између 61,07 и 91,07 динара по квадратном метру.

 

Пословно удружење Топлане Србије окупља 58 топлана.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *