Sunce s biomasom i greje i hladi

Kombinovana elektrana koja koristi solarnu energiju i biomasu testiraće se u Italiji. U projektu TR.E.BIO.S ili trigeneracija istovremeno će se proizvoditi toplotna, električna energija i hladnoća, što će povećati podizanje stepena iskorišćenja energije primarnog izvora.

Tri italijanske firme potpisale su Sporazum o saradnji za testiranje i razvoj postrojenja koje će koristiti solarnu energiju i biomasu. Investiciona banka Roma Kapital, Enel Grin Paver i ENEA, italijanska državna agencija za nove tehnologije, energije i održivi ekonomski razvoj, sarađivaće na ovom projektu.

 

Naziv projekta je TR.E.BIO.S ili trigeneracija (istovremena proizvodnja toplote, električne energije i hladnoće. Omogućava podizanje stepena iskorišćenja energije primarnog izvora) korištenjem obnovljivih izvora energije – biomase i solarne termodinamike, piše biomasmagazin.com.

Projekat će kombinovati ENEA-ino iskustvo sa solarnom energijom, koje uključuje tehnologiju koncentrisane solarne toplotne energije, koja koristi topljive soli za prenos energije. Enel Grin Paver će pak izgraditi to malo postrojenje, čija će snaga biti između jedan i pet megavata (MW), a pomoću biomase konstantno će proizvoditi energiju. Biomasa će biti odgovorna za nekih 40 odsto proizvodnje električne energije.

 

Izvor: obnovljivi.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *