Спас је нова топлана на гас

12/04/2020   -Недавним “испадањем” једног од два котла из процеса производње дошло је до већег застоја у снабдевању топлотном енергијом у граду (од 15 сати до сутрадан ујутру), тако да мајстори и поред огромних напора нису успели брже да оспособе котао К1. Јер, довођење температуре на потребни ниво не може да се успостави за неколико сати иако је “хаварија” отклоњена у најкраћем могућем року.

Тренутно је најважније да имамо довољно угља и да ће град бити квалитетнио грејан до 15. априла. Него, суштина проблема није у сталним поправкама и већим и мањим “крпљењима” него у замени енергената и савременијој топлани на биомасу или гас.

У нашу топлану није озбиљније улагано 40 година, цео систем је одавно дотрајао. Цевовод мора да се мења на пуно места у великој дужини. Последње две године заменили смо 180 прекидних вентила, замењен је и вреловод код Спортског центра, освежаван је део опреме, али је све то недовољно и без веће инвестиције нема ни неопходног помака. Када дође до испада енергетског дела потребно је најмање два дана да се доведе у првобитно стање. Тако је било крајем прошлог месеца што је иритирало поједине грађане ионако ненавикнуте на ванредну ситуацију. Од 2002. године откако је Топлана искључена из система Термоелектране Бор и од када нема јефтиног грејања на индустријску пару, сусрећемо се са немалим тешкоћама.

Ова сезона је успешнија од последњих 15 и то могу да докажем. Наши радници заслужују све похвале, раде даноноћно, пожртвовано. Не може се боље. Спреман сам да сносим одговорност и да, уколико се сложе у градској власти, на једномн од наредних скупштинских заседања поднесем оставку. Ипак, неће се решити главни проблеми – од великих дуговања која се годинама гомилају до дотрајале и застареле опреме која је на издисају. Ипак, не можемо да будемо незадовољни већ протеклом сезоном. Имали смо девет застоја од којих три већа и која су успешно санирана.

Волео бих да видим како је у осталим градовима у Србији. Мало их је грејало 24 сата, неки су и по четири, пет дана имали застоје. Очекујем да се коректно и стручно анализира цела ова сезона и да јавност добије праву слику – каже директор ЈКП Топлана Милутин Симић подсећајући да руководство града колико год може помаже Топлани и да градоначелник чини прве, велике кораке у замени енергената соларном енергијом и биомасом. Без обзира на сва сазнања и чињенице неизбежно је да ће се и наредне сезоне, па и касније, град грејати на угаљ и борити се са познатим мукама и невољама. Шта нам је онда чинити, основно је питање.

-Предложићу да се набавка угља обави што транспарентније и да се цео посао одради посредством градске управе. Затражићу и да се анализира рад менаџмента протекле две године како би се дошло до стварне иситине која може да помогне у предстојећем времену. Бор мора да има одлично грејање и ту нема дилеме. Једино је питање како створити неопходне услове да се што пре дође до савременије топлане. У остваривању тог плана, сем локалне самоуправе, може да помогне и држава, као и европски развојни фондови и банке. И ту је кључ комплентог решења – сматра Симић.

И град Бор и градоначелник Александар Миликић решени су да се пронађе најбоље решење и да се најкасније за четири године добије нова савременија топлана. У Бору је 28. фабруара, тим поводом, одржан састанак градоначелника и представника Европске банке за обнову и развој. Бор је и један од пет градова у Србији који је одабран да сарађује са Европском банком у замени енергетата у топланама и подизању енергетске ефикасности у стамбеним зградама.

-Расписали смо јавну набавку за пројекте за две мање топалне на соларну енергију и биомасу. Чекамо и израду студије. Хоћемо да наредне четири године заменимо угаљ са гасом и биоенергијом. То је релан временски период. Касније би у већој мери користили и сунчеву енергију. На тај начин добили би ефикасније, здравије и јефтиније грејање. Студија ће показати где тачно треба мењати цевовод и где реконструсиати подстанице, што је од посебног значаја. Истовремено радићемо и на енергетској ефиаксности свих стамбених зграда. Изузетно је важно и то што иза овог пројекта стоји Европска банка и што ћемо имати и апсолутну подршку државе – изјавио је Миликић.

КАКО ПОМОЋИ ГРАЂАНИМА?

-Не треба заборавити да је градоначелник први у прошлој сезони захтевао да грађани не плаћају застоје у грејању којих је било и по више дана. Верујем да ће у градском руководству и у овој, незахвалној ванредној ситуацији пронаћи решење да се помогне народу. За овакве потезе и солидарност постоји и подршка у врху државе. Једино је питање да ли ће локални буџет моћи да издржи све обавезе настале у новим приликама – каже Милутин Симић.

Овај чланак је објављен у склопу пројекта „Бор – јача страна Србије” и суфинансиран је из буџета Града Бора. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Текст преузет са сајта: www.solarismediabor.rs
Линк: https://www.solarismediabor.rs/spas-je-nova-toplana-na-gas/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *