Саопштење ЈКП ’’Топлана’’ поводом злонамерних натписа

Поводом појединих злонамерних коментара о ЈКП „Топлана“ на неким интернет порталима и покушаја да се умањи учинак менаџмента овог предузећа у последње две године, сматрамо да јавност треба бити упозната о следећим чињеницама.

 

Уочи грејне сезони 2010-2011. године претио је колапс овог јавног предузећа и пређашње руководство је најављивало да неће бити грејања у Бору. Грађани су позвани да се сналазе на свој начин. Као разлог, навели су недостатак новца за набавку угаља, неремонтоване котлове, измењиваче и топлотне подстанице.

 

 

Доласком новог руководства августа 2010 год. урађен је капитални ремонт оба котла, што до сада није урађено од постојања ЈКП „Топлана“. Замењена су и ремонтована три измењивача топлоте, два од 57 Мњ и један од 27 Мњ и они сада раде без застоја. Подсећамо наше кориснике да су предходне године, пре него што је дошао садашњи менађжмент, ти исти измењивачи радили само два месеца у сезони, јер су их наводно “појеле“ бактерије. Данас ти измењивачи раде савршено, тадашња излазна температура према граду у вреловодној мрежи износила 60 до 65 степени, док се у сезонама 2010-11 и 2011-12 излазна темпетатура кретала од 85 до 105 степени.

 

Предходне две године Топлана је ремонтовала преко 40 топлотних подстаница и уграђено исто толико нових плочастих измењивача. Санирано је више километара вреловодне и топловодне мреже која је иначе стара преко 35 година и која је била у катастрофалном стању.

 

У грејној сезони 2010-12 комплетна набавка угља плаћена је из сопствених средстава Топлане, а количина купљеног угља била је довољна да се обезбеди квалитетна испорука топлотне енергије.

 

 

Предходне грејне сезоне имале су у просеку око 120 грејних дана. У последње две године, бележимо повећање од 60% што представља 190 грејних дана у сезони а да је притом потрошена мања количина угља.

 

Пословодство Топлане је свакодневно обилазило терене на којима је било краћих застоја у испоруци топлотне енергије, улазили смо у сваки дом где је било замерки на грејане и проблеме решавали у најкраћем могућем року.

 

Након завршетка грејне сезоне радници ЈКП ‘’Топлана’’ Бор су поред редовних послова на извођењу планираног ремонта за наредну грејну сезону, вршили и услуге испирања радијатора, замена вентила,озрачивање радијатора као и замене вертикала у зградама и кућама. Добром организацијом посла од стране пословодства омогућено је решавање више захтева корисника,ових услуга И током грејне сезоне, након што се предходно стабилизује комплетан систем даљинског грејања.

 

Радници ЈКП ‘’Топлана’’ улажу повећане напоре радећи у више смена, решавајући проблеме који су настали вишегодишњим неодржавањем агрегата као И санирањем пробоја на вреловодној и топловодној мрежи који се јављају, због дотрајалости инсталација, а све то у најкраћем могућем року. Наш кол-сервис на броју 426-398 прихвата сваки позив грађана, а дежурне екипе на терен излазе у већини случајева одмах по позиву и приоритету.

 

 

Боранима је на располагању побољшани кориснички њеб сајт њњњ.топлана.рс .На њему се наши корисници свакодневно информишу о евентуалним проблемима и када ће они бити решени.

 

Зарад наших корисника поставили смо и анкету у којој се о нама и будућој грејоној сезони може изрећи овакав или онакав суд. Позитивно мишљење о наступајућој грејној сезони дало је 82 посто испитаника, и позивамо Боране да се прикључе анкети. Нама је мишљење јавности и корисника много битније од злонамерних натписа појединаца.

 

 

Са ценом од 74,29 дин., Бор има једно од најјефтинијих грејања у нашој земљи изузимајући само градове Лазаревац (због рудника угља) и Обреновац (због термоелектране) док се цена грејања у Мајданпеку и Зајечару креће и преко 100 дин.

 

Прошле грејне сезоне 2011-12 ЈКП ’’Топлана’’ је прва стартовала са испоруком топлотне енергије што се десило и на почетку ове грејне сезоне 2012-13год., обезбеђене су довољне количине угља с циљем да поновимо успешну грејну сезону као што су то биле предходне две године. Бор је један од ретких, ако не и једини, град који је својим корисницима испоручивао топлотну енергију 24 часа.

 

Захваљујући менађменту који данас руководи овим предузећем, ЈКП ’’Топлана’’Бор је прикључена пројекту који се реализује преко КФВ донације чија је вредност око 2 милиона евра. Реализација овог пројекта је у току и у почетној фази завршавају се послови на обезбеђивању потребних података и формирању неопходне документације, док ће пуна реализација пројекта започети од јануара месеца 2013 год.

 

ЈКП  “Топлана“ Бор

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *