Представљена студија о енергетској ефикасности зграда у Бору

Прилог РТВ БОР – Студија о побољшању енергетске ефикасности стамбених објеката у Бору, коју су израдили стручни консултанти Европске банке за обнову и развој, представљена је на састанку са локалном самоуправом Града Бора.

Резултати студије која је урађена за 76 објеката у Бору, који имају најмању енергетску ефикасност, показују да би, само спољном изолацијом фасада зграда, уштеда у потрошњи топлотне енергије износила 40 одсто. Ако би се додатно урадила и замена столарије у свим становима, степен уштеде био би 60 одсто. На нивоу града борска топлана би на основу изолације ових 76 објеката, за десет одсто смањила укупну потребну енергију за грејање станова у Бору, тиме и умањила загађења.

Цена ових радова процењена је на четири до седам милиона евра, и ова износ би био исплаћиван на основу уштеда у топлани, без повећања рачуна за услугу грејања. Овај пројекат Града Бора и банке за обнову и развој, биће упућен министарству финансија републике Србије, а након тога, локална самоуправа у Бору донеће одлуку о његовој реализацији.

 

Текст преузет са сајта РТВ Бор

Predstavljena studija o energetskoj efikasnosti zgrada u Boru

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *