Povećanje energetske efikasnosti toplana

Povećanje energetske efikasnosti toplana u Srbiji cilj je dogovora ministarke energetike Zorane Mihajlović i nemačkog zvaničnika Helgea Tolksdorfa. Dogovorom bi trebalo da se promene ulazna goriva i toplane pretvore u kogenerativna postrojenja koja isporučuju električnu energiju.

 

Ministarka energetike i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović postigla je dogovor sa nemačkim zvaničnikom Helgeom Tolksdorfom, sa ciljem da se poveća energetska efikasnost postojećih toplana u Srbiji.

 

Mihajlovićeva je Tolksdorfom, koji je direktor za proširenje EU, jugoistočnu Evropu i Tursku u nemačkom Ministarstvu ekonomije i tehnologije, dogovorila saradnju u promeni strukture ulaznih goriva i pretvaranja toplana u kogenerativna postrojenja koja će uz toplotnu isporučivati i električnu energije, navodi se u saopštenju resornog Ministarstva.

 

U oblasti zaštite životne sredine, delegacija iz Nemačke koju je predvodio Tolksdorf je prihvatila da obezbedi prisustvo referentnih kompanija, koje će učestvovati u rekultivaciji kopova i šireg područja Borskog basena, a kao poseban oblik saradnje dogovorena je edukacija naših stručnjaka iz obe oblasti.

 

Na osnovu postignutih dogovora Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine i Federalno ministarstvo ekonomije i tehnologije Savezne Republike Nemačke pristupiće operacionalizaciji planova u narednom periodu.

 

Poseta nemačke delegacije je nastavak saradnje, započete u Berlinu, tokom posete prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra odbrane Aleksandra Vučića i Zorane Mihajlović Nemačkoj.

 

Izvor (RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *