Олакшице и за потрошаче топлотне енергије

РТС: Министарка енергетике Зорана Михајловић најавила је измену уредбе о енергетски заштићеним потрошачима како би се олакшице омогућиле и грађанима који користе топлотну енергију.

Министарка је то најавила после разговора са грађанима, којима је по трећи пут отворила своја врата у Министарству енергетике.

„Данас смо дошли до закључка да Уредба о енергетски заштићеним купцима треба да буде поправљена, јер, једно је кад направите уредбу, а друго је кад она почне да ‘живи’ на терену. Из разговора са грађанима схватили смо да је неопходно да, поред оних који троше струју и гас, и да грађани који троше топлотну енергију, односно грејање, буду обухваћени уредбом“, рекла је министарка Михајловић за Танјуг, након редовног разговора са грађанима.

Циљ је, како је објаснила, да се изменом уредбе социјално угроженим омогући да могу да плате све своје обавезе.

Према важећој Уредби Владе Србије, енергетски заштићени потрошачи имају право да добију између 120 и 250 киловат сати бесплатне струје месечно, у зависности од броја чланова домаћинства, као и од 35 и 75 кубних метара гаса месечно током грејне сезоне.

Право да стекну статус енергетски заштићеног потрошача имају домаћинства са једним чланом која месечно примају до 12.900 динара, породице са два или три члана која зарађују до 18.786 динара месечно, четворочлане и петочлане фамилије са зарадом до 24.672 динара и домаћинства са шест и више чланова која примају до 30.558 динара месечно.

Тај заштићени статус, домаћинства могу и да изгубе, ако им је месечна потрошња струје и гаса два и по пута већа од лимита предвиђеног уредбом о енергетски заштићеном потрошачу.

Министарка је истакла да се показало да јој разговори са грађанима омогућавају да се упозна са њиховим конкретним проблемима, а потом, заједно са својим сарадницима, дође и до решења.

„Ово је трећи пут да Министарство енергетике организује разговор са грађанима, односно да ја са својим помоћницима разговарам са њима, и сваке друге суботе кад имамо саветовање схватим шта је то што можемо да променимо“, закључила је Михајловић.

Извор: rts.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *