Одобрено поскупљење струје за 10,9 одсто

БЕОГРАД 16.07.2013.  – Агенција за енергетику Републике Србија (АЕРС) одобрила је данас захтев Електропривреде Србије (ЕПС) да струја за домаћинства поскупи у просеку за 10,9 одсто, речено је Тањугу у тој агенцији.

Очекује се да ће поскупљење почети да важи од 1. августа, јер је ЕПС обавезан да потрошаче о томе обавести 15 дана раније.

Цене електричне енергије за домаћинства повећаваће се у просеку за 10,9 одсто, а просечно повећање за све купце износиће 11,3 одсто, саопштила је та агенција.

 

Савет АЕРС-а одобрио је на данашњој седници нове цене струје за јавно снабдевање, пошто је привредно друштво „ЕПС Снабдевање“ испунило захтеве Агенције и умањило трошкове који нису могли бити прихваћени, наводи се у саопштењу.

 

Савет је на истој седници одобрио и нове цене коришћења система за дистрибуцију електричне енергије привредним друштвима Електровојводина Нови Сад, Електродистрибуција Београд, Електросрбија Краљево, Југоисток Ниш и Центар Крагујевац. Те нове цене ће се, како се наводи, примењивати од 1. августа 2013. године.

 

АЕРС наводи да су дистрибутивна привредна друштава претходно, поред других трошкова, смањила предложене губитке електричне енергије у мрежама.

 

Средства добијена рационализацијом трошкова треба да буду усмерена на модернизацију и развој система, како би се повећавала сигурност и квалитет снабдевања електричном енергијом.

 

Савет АЕРС је усвојио и упутио поменутим привредним друштвима више захтева, везаних за даљу рационализацију трошкова, побољшање планирања и пословања и динамику смањење губитака у мрежама и обезбеђење услова за функционисање тржишта, закључује се у саопштењу.

 

Цена струје за грађане после поскупљења износиће око шест евроценти по киловатчасу.

 

Цена електричне енергије у Србији ће и после поскупљења бити најнижа у Европи.
Струја је у Србији последњи пут је поскупела 1. априла 2011. године у просеку за 15 одсто.

 

У БиХ електрична енергија кошта 6,83 евро центи, у Црној Гори 7,78, Албанији 9,68, Немачкој 14,4, а у Аустрији 14,33 евро центи.

 

 

Поскупљење струје не покрива ни ефекте инфлације

 

Струја у Србији није поскупела последњих 28 месеци, а за то време инфлација је била 14,1, што значи да ЕПС овим поскупљењем од 10,9 одсто није успео да ублажи ни негативне ефекте инфлације, изјавио је данас Тањугу директор Привредног друштва „ЕПС снабдевање“ Дејан Васић.

 

Он је објаснио да је поскупљење електричне енергије било неопходно због ремонтних и инвестиционих активности које су у току у ЕПС-у и како би компанија успешно могала да уђе у следећу грејну сезону, да обезбеди несметано снабдевање потрошача и поуздан рад система.

 

Васић је нагласио да је упркос овом поскупљењу цена струје у Србији и даље најнижа у региону.

 

ЕПС, као одговорна компанија, није тражио реално поскупљење струје већ је, имајући у виду економску ситуацију у земљи, захтевао поскупљење од само 10,9 одсто.

 

Да је цена електричне енергије сваке године повећавана само за ефекте инфлације, приход ЕПС-а би у 2012. години био већи за 16,3 милијарде динара, а у 2013. за 3,4 милијарде динара, наводе у тој компанији.

 

Из ЕПС-а најављују да ће и даље одобравати попуст од пет одсто редовним платишама, с тим што је продужен рок за могућност остварења тог попуста до 25. у месецу.

 

У оквиру ЕПС-а је од 1. јула почело да ради привредно друштво „ЕПС снабдевање“, задужен за јавно снабдевање потрошача струјом.

 

Први рачуни за струју тог привредног друштва очекују се у августу, а за потрошаче то не значи никакву промену, јер ће као и до сада, имати иста права и исте обавезе, поручују из тог предузећа.

Фото Тањуг, С. Радовановић (архива)

Тањуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *