Недеља одрживе енергије

На позив Европске комисије, представници Србије учествују у манифестациjи Недеља одрживe енергиjе (EU Sustainable Energy Week), коjа се од 18. до 22. jуна одржава у Бриселу.

На манифестациjу jе позван и тим Strawberry Еnergy коjи jе прошле године у Бриселу освоjио прво место у категориjи jавне потрошње за проjекат Strawberry дрво, преносиви соларни пуњач за мобилне уређаjе коjи се сада налази на Градском тргу у центру Обреновца.

Недеља одрживе енергиjе jе кључна годишња манифестациjа за енергетску ефикасност у Европи и одржава се по седми пут.

Њен циљ jе промовисање улагања у обновљиве изворе енергиjе, побољшање енергетске ефикасности и рационалне употребе енергиjе.
Ова манифестација иначе окупља доносиоце одлука, креаторе политике, представнике академских заједница, као и jавне и приватне организациjе, од глобалних корпорациjа до локалних НВО.

Организатор jе Извршна агенциjа за конкурентност и иновациjе (EACI) у име сектора за енергиjу Европске комисиjе, која је ове године окупила представнике са целог континента, у жељи да се учине кораци ка достизању циљева за одрживо коришћење енергије.

Европски лидери сада пред собом имаjу амбициозне 20-20-20 циљеве коjе треба испунити до 2020, а они захтеваjу: смањене емисиjе штетних гасова за наjмање 20% испод нивоа из 1990; остварење 20% енергетске потрошње ЕУ из обновљивих извора; 20% смањења примарне енергиjе.

Текст: Т. Ковач – http://elementarium.cpn.rs

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *