Мањи трошкови за енергенте у борској Топлани

Захваљујући преласку са угља на природни гас, ова грејна сезона у борској Топлани биће, према досадашњим проценама, за трећину јефтинија у односу на претходну. Томе су допринели и временски услови, а постигнута је и већа сигурност у погонском делу, јер застоја није било.

БОР – Дејан Ђорђевић  – Досадашњу грејну сезону у борској Топлани оцењују као успешну, пре свега зато што у испоруци топлотне енергије из погона није било проблема. Прелазак на нови енергент, природни гас и улагање града у нове котлове и реконструкцију постојећег, показала се као добар потез. Са једне стране за раднике у Топлани посао је био знатно једноставнији, добијена је сигурност у грејану, а остварене су и значајне уштеде.

„Грејна сезона протиче без већих проблема. Испорука топлотне енергије је од почетка сезоне била константна. Само једног дана смо имали смањену испоруку према града, када је било проблема са допремањем гаса. У зависности од спољне температуре иде и испорука енергије, онако како је предвиђено такозваним клизним дијаграмом. Грејање иде стално, 24 часа, због чега је било и мање пуцања цеви. Према нашим досадашњим прорачунима, грејна сезона ће бити за трећину јефтинија у односу на претходну и коштаће између 1,6 и 1,7 милијарди динара у зависности од тога какав буде март и април. Уз то ради се много једноставније и запослени имају мање посла који значајно олакшан“,  каже  Игор Јанковић, в.д. директора ЈКП Топлана Бор. Оно што се очекује у наредном периоду је замена главних делова вреловодне мреже и изградња нове Топлане која би требало да буде завршена до наредне грејне сезоне, кажу у овом борском Јавно комуналном предузећу.  (Преузето: РТВ Бор  https://rtvbor.rs/manji-troskovi-za-energente-u-borskoj-toplani/ )

(Преузето: РТВ Бор:  :  https://youtu.be/qieRby5RW3I )