Колико кошта грејање?

Грејна сезона званично почиње у понедељак и трајаће до 15. априла. Ове зиме највише српских домаћинстава, чак 36 одсто, грејаће се на дрва. Свако четврто домаћинство има централно грејање из топлана, док се петина греје на струју. Остали на угаљ, гас и друге енергенте.

Агенција за енергетику анализирала је трошкове грејања за просечни стан од 60 квадрата. Према тој анализи најскупље грејање је на лож уље, које за целу сезону кошта 225.000 динара.

Припремила Ружица Врањковић
Централно грејање је најмање три пута јефтиније, односно од 60.000 до 77.000 динара. Још јефтиније је на природни гас од „Србијагаса“, а кошта 57.000 динара.

Нешто јефтинију је угаљ. Ако се ложи угаљ из Колубаре и Костолца биће потребно 48.000, док за квалитетнији или увозни више до 56.000 динара.

Трошкови грејања на дрва и струју су најнижи. Али, и ту има ограничења. Љуба Мићић, директор Агенције за енергетику, каже да је у Београду најјефтиније грејање на ТА пећи.

„Међутим, у другим деловима Србије јефтиније грејање може да буде на огревно дрво нарочито у оним деловима земље где се дрво може набавити по цени од 3.000 динара по кубику. Уколико грађани имају могућности да користе пећи на дрва која су ефикаснија од просечних, њихови трошкови биће додатно јефтинији“, истиче Мићић.

Грејање на струју исплати се само ако се користе ТА пећи и пуне ноћу. То би требало да кошта око 42.000 динара по сезони. Ако се догрева дању само два сата, биће упола скупље односно 60.000 динара.

Ко има котлове на струју, или користи грејалицу, и три пута више, чак 125.000 динара.

За десет кубика дрва у Београду треба издвојити око 63.000 динара, а на југу Србије и дупло мање. Грађани праве рачунице како да прођу јефтиније.

Они који се греју на дрва жале се да је веома скупо. Са друге стране, они који имају централно грејање кажу да су задовољни, а очекују увођењ нове мере наплате по потрошњи.

Међутим, питање је колико ће цене енергената мировати. За сада се зна да струја и гас неће поскупети до краја године.

Велика је и јагма за дрвима. У неким градовима цене већ расту. Наравно, све зависи од потражње, али и од временских прилика.

 

izvor: RTS

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *