(VIDEO) KFW банка донирала Топлану са два милиона евра

12БЕОГРАД, 17. септембра – У оквиру програма „Рехабилитација даљинског грејања у Србији“, у Влади Републике Србије данас је потписан меморандум о рехабилитацији система даљинског грејања, између немачке развојне банке КФW, Владе Србије и представника 18 локалних самоуправа и директора топлана у Србији. 

На основу овог уговора, борска „Топлана“ ће добити око два милиона евра бесповратне помоћи за санацију котлова и санацију измењивача топлоте. Неповратна средства добили су још и општине Књажевац (605.000 евра), Бачка Паланка, Рума, Лексовац, Нови пазар, Трстетник и Јагодина.

Кредите по повољним условима добили су Суботица, Ваљево, Шабац, Чачак, Нови Сад, Крагујевац, Крушевац, Ниш и Пирот.


     

У име борске локалне самоуправе, меморандум су потписали председник општине Бор Небојша Виденовић и в.д. директора ЈКП „Топлана“, Живорад Петровић.

“Кредит ће постати оперативан 2011. године, тако да ће се значајна побољшања грејања у Бору осетити наредне сезоне, рекао је Виденовић.

Иначе, Топлане у 18 градова и општина у Србији добиће 45 милиона евра помоћи КФW банке.

Меморандум о спровођењу четвре фазе тог програма потписали су министар енегретике Србије Петар Шкундрић, државни секретар у Министарству финансија Слободан Илић и директор канцеларије КфW-а уСрбији Јирген Велсхоф.

Шкундрић је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да ће од одобрених 45 милиона динара девет топлана добити повољан кредит који ће отплаћивати 12 година са годишњом каматом од два одсто,док ће девет топлана (међу којима је и општина Бор), добити бесповратну помоћ.

Влада Србије ће, како је додао, топлане које добијају помоћ КфW-а субвенционисати са 9,25 милиона евра, од јавног дуга Србије који је отписала та банка.

Програм рехабилитација система даљинског грејања у Србији КфW кредитира од 2001. године. У првој и другој фази је уложено 17,7 милиона евра у топлане у Београду, Нишу и Новом Саду, а у трећој фази помоћ је добило шест градова и општина, и то кредит КфW-а од 20 милиона евра и 5,5 милиона евра субвенција из републичког буџета.

Илић је истакао да КфW улажући у обнову топлана помаже поправљању квалитета живота грађана у Србији, а тај програм ће бити завршен у наредне четири године.

Немачка је у протеклих десет година за локалне самоуправе обезбедила помоћ од 870 милиоан евра, од чега највише за енергетски сектор.

КфW, како је рекао Велсхоф, планира да топланама у Србији помогне и у изради новог тарифног система који ће се заснивати на потрошњи, као и у примени технологија којима ће штедети енергија и штитити животна околина.

Шкундрић је истакао да су све топлане у Србији спремне за нову грејну сезону и да су обезбеђене довољне количине свих енергената.

Одговарајући на питање новинара да ли ће бити одобрено поскупљење гаса Шкундрић је рекао да „постоји потреба кориговања“ тог енергента, али да се још тражи „логично економско и социјалноодговорно решење“.

Он је објаснио да ће Влада при одлучивању о поскупљењу гаса имати у виду да то не изазове удар на остале цене и убрза раст инфлације.

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *