Изложба термовизијских фотографија типских зграда у Општини Бор

Отварање изложбе у згради Општине Бор

Бор је једна од десет општина у Републици Србији у којој је реализован пројекат Енергетске ефикасности у зградарству – У изради и реализацији пројекта заједнички су учествовали Министарство грађевинарства и урбанизма Републике Србије као и Немачке организације за међународну сарадњу (Гиз) – Презентациону изложбу термовизијских фотографија, која је представљена у згради Општине, отворио је председник Општине Бор Саша Вукадиновић.

 

У циљу бољег искоришћења енергије 2009 год. покренут је пројекат Енергетска ефикасност у зградама под називом ’’Дисцоверинг енергy’’. Пројекат представља термовизијско снимање типских објеката који се реализује у 30 општина у Србији, од којих десет општина припада  источној Србији, међу којима је и ОпштинаБор.

 

На презентацији се могло чути да је термовизијско снимање зграда, техника која открива губитке топлотне енергије. Са таквим сазнањима ствара се један од  предуслова за израду енергетског пасоша који представља услов за увођење објекта у екслоатацију и технички пријем.

 

Енергетски пасош је саставни део грађевинске дозволе стамбеног објекта у Европи, а у циљу повећања енергетске ефикасности, очекује се да и у Србији ускоро овај документ постане обавезан приликом израде нових објеката.

 

Побољшањем енергетске ефикасности зграда постиже се смањење утрошка енергије и доприноси уштеди финансија, што представља саставни део Стратегије за развој енергетског сектора Србије. Циљ уштеда је смањење увоза енергената, унапређење квалитета становања као и побољшање квалитета стамбеног фонда.

 

Учесницима пројекта са подручја борске општине, власницима кућа и председницима скупшине станара, овом приликом додељано је пет енергетских пасоша.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *