Изашао је 63. број гласила Пословног удружења “Топлане Србије“

Часопис Топс Пословног удружења „Топлане Србије“, овога пута на насловној страни

 

ПРОБЛЕМИ  НИСУ  УГРОЗИЛИ  ГРЕЈНУ  СЕЗОНУ“

У овом броју могу се прочитати следећи текстови :

–          ПРИПРЕМЕ ЗА ПРИМЕНУ ДИРЕКТИВЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ КОЈОМ СЕ СМАЊУЈЕ ЗАГАЂЕЊЕ

 

–          Седница Управног одбора ПУ “Топлане Србије“

НЕСПРЕМНИ ЗА ОТВОРЕНО ТРЖИШТЕ

 

–          Београдске електране

КОРЕКЦИЈА ЦЕНА ПРИМЕНОМ УРЕДБЕ

 

–          Сусрети топлана на нов начин: кључна тема биће мерење топлотне енергије, како најрационалније произвести, пренети, потрошити и платити топлотну енергију.

 

–          КАКО УВЕСТИ НАПЛАТУ ПО УТРОШКУ

 

–          ВЕЛИКИ ГУБИЦИ ЕНЕРГИЈЕ У СТАНОВИМА

 

–          Актуелан пројекат од пре две деценије

ИНИЦИЈАТИВА ЗА ТОПЛОВОД ОД ТЕНТА ДО БЕОГРAДA

 

–          Побољшање енергетске ефикасности на примеру Аншана (Кина)

ГРЕЈАЊЕ НА ОТПАДНУ ВОДУ УМЕСТО УГЉА

 

 

–          Топлана Бор

НОВА ТОПЛАНА ЗА ЕКОНОМИЧНИЈЕ ГРЕЈАЊЕ

 

Општинско веће Бора дало је сагласност да Институт за рударство и металургију изради студију изводљивости за градњу још једне топлане у граду.

 

Издаци за угаљ су, тренутно, између 570 и 600 милиона динара годишње и ми више то не можемо да плаћамо – образложио је Живорад Петровић, председник општине Бор.  Мораћемо да штедимо на угљу, да не трошимо онај који кошта 100, него онај који је највише 25 евра по тони. Али да би то могли да урадимо, мораћемо да узмемо котлове који могу да троше, буквално, све врсте енергената.

 

Према првим, незваничним проценама, трошкови за целу грејну сезону у Бору, на чији је топловодни систем 97% домаћинства и локала, тада би били око 370 милиона динара.

 

Цена изградње нове топлане била би највише до 250 милиона динара – додао је Петровић. – Нова топлана би требало да буде стационирана код Института, где би са два котла грејали “горњи“ део града, док би старо постројење, у коме би радио само један котао грејао “доњи“ део општине. Петровић каже да би се на угљу годишње штедело и до 300 милиона динара и додаје и да би се вреловодни систем тако значајно растеретио.

 

Имали би знатно мањи притисак у мрежи, шест уместо досадашњих 15 бари, тако да не би долазило до великог пуцања цеви и беспотребног губљења топлотне енергије – нагласио је први човек Бора.

 

Додајемо да је на седници Општинског већа Бора усвојен предлог измена Програма пословања Топлане, који се односи на план јавних набавки, где се, између осталог, према речима Горана Јакимова, б.д. директора предузећа, предвиђа и израда Студије изводљивости за изградњу нове топлане у вредности од 1,5 милиона динара.

 

 

 

Извор: ТОПС бр.63,    март 2015

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *