Интервју Десимира Миљковића рук.производње у топлани за сајт БОР-СВЕ

“ Наплата по утрошку од следеће године?

 

У току је завршетак друге фазе пројекта који финансира немачка развојна банка KfW и ових дана креће се са фазом санације котлова, изградњом постројења за хемијску припрему воде и уградњом електро агрегата, која ће износити 370 хиљада евра.

 

Према речима Десимира Миљковића, руководиоца производње у ЈКП “Топлана“, уградња терморегулационих вентила у подстаницама и инсталирање SCAD система, највероватније ће се одрадити током наредне године, чиме ће се и завршити цео пројекат.

 

– Прошле године смо уградили калориметре јер нам је то наложила Влада на основу Закона о енергетици. У протеклој грејној сезони мерили смо потрошњу топлотне енергије, али у овом тренутку, не могу да кажем да ли ћемо од наредне грејне сезоне да обрачунавамо и наплаћујемо потрошњу по утрошку топлотне енергије, јер је то још увек у фази разматрања од стране Министарства енергетике. Највише би волели да наставимо по старом, јер смо приметили да се у неким деловима града јавља прегревање станова, па је ту потрошња била изузетно велика што значи да би и рачуни наших суграђана били знатно увећани. Било би најбоље да са таквом наплатом кренемо тек након уградње мерно регулационе опреме у подстаницама, којом би уједначили грејање у свим стамбеним објектима. А, то би требало да буде тек од октобра 2015. године – рекао је Миљковић.

 

Према речима нашег саговорника, потписан је уговор о репарацији котла VК2 са београдском фирмом“Euro-Mont-Ing“ и за десетак дана се креће са радовима.

 

– Радници фирме “Euro-Mont-Ing“ су у обавези да одраде преосталих 20 одсто радова на репарацији котлова који нису завршени, а то значи да замене два бочна зида и предњи екран котла VK2. Онда ће овај котао бити у потпуности саниран, а грејање ће бити боље јер неће долазити до цурења као што је био случај ранијих година. Поред санације котла они су у обавези да одраде постројење за хемијску припрему воде, тако да ћемо добити воду много бољег квалитета у односу на ову коју сада имамо, као и да уграде електро агрегат за нужно напајање електричном енергијом. Према уговору, радови треба да буду завршени до септембра месеца – нагласио је Миљковић.

 

Миљковић каже да је на крају грејне сезоне тестиран систем цеви на притисак и да је било између 10 и 15 пробоја.

 

– Тренутно приводимо крају санацију тих пробоја и радимо ремонт по подстаницама. Скинули смо вентиле који нису добри и њих наредних дана шаљемо на репарацију. Такође, ускоро очекујемо расписивање тендера за набавку угља, а за око месец дана, по завршетку процецуре јавне набавке, одабир најбољег понуђача – рекао је Миљковић.

 

Да подсетимо, борској “Топлани“ је за реализацију целог пројекта “Рехабилитација система даљинског грејања“, одобрено 1,72 милиона евра, а све фазе се морају завршити до краја 2015. године.

 

ЗАМЕЊЕНЕ ТОПЛОВОДНЕ ЦЕВИ

 

Друга фаза пројекта који финансира немачка развојна банка KfW је при крају. Завршавају се радови на замени топловодних цеви у центру Бора, Новом градском центру, иза Спортског центра, у Четвртој месној заједници и изнад Цркве.

 

– Радови напредују по устаљеној динамици коју смо дефинисали на почетку. Завршени су машински и грађевински радовни на деоницу изнад цркве, а остале су при крају. Вредност ових радова је 266 хиљада евра, а главни извођач радова је Предузеће за путеве Штрабаг из Зајечара – рекао је Миљковић“.

 

 

извор:  www.bor-sve.net     линк:  http://bor-sve.net/2014/07/11/naplata-po-utrosku-od-sledece-godine/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *