Грејање у Бору стабилизовано након што су отклоњени кварови

РТВ БОР – Љиљана Ђорђевић – У протеклих десетак дана потрошачи у појединим деловим Бора нису имали грејање или је оно било лоше због неколико већих кварова у производном делу Топлане, а и пробоја  на дистрибутивној мрежи. Последњи већи квар је отклоњен и грејање је у целом граду нормализовано.

 

Ноћас смо имали интевенцију у старом делу града, код дирекције. Успели смо да отклонимо квар и од јутрос корисници у овом делу добили су грејање”, рекао је Драган Величковић, директор ЈКП Топлана Бор.

 

Кварови у производном делу Топлане су далеко озбиљнији од оних на дистрибутивној мрежи, а сви они су, углавном, последица старости комплетног система. Ситуација је, ове сезоне, ипак, била много повољнија него претходних година.

 

“Нисмо имали ове сезоне толико пробоја као претходних година јер смо грејали два месеца континуирано И систем је стабилизован. Кварови у производњи су далеко озбиљнији, с обзиром на то да се ради о старој опреми, котловима, а било је проблема И на транспортним системима. Јасно је да то треба да се обнавља како бисмо имали сигурности у раду. На месец дана од грејне сезоне очекујемо да ћемо је, ипак, успешно привест крају. Бор мора у већем делу да обнови дистрибутивну мрежу, али да почне И најављена изградња нове топлане”, истакао је Драган Величковић.

 

Озбиљни  проблеми у набавци угља у борској Топлани су почели да се јављају већ новембра прошле године. Најпре се није знало да ли ће га бити довољно, затим су цене скочиле када је проглашена светска енергетска криза.

 

“Очекујемо да ћемо ове постојеће ризике успети да избегнемо И да ћемо сезону успешно завршити”, закључио је Драган Величковић.

 

Очекивања су да ће потрошња угља ове сезоне у Бору бити око 50 хиљада тона, што је на нивоу претходних година. Због повољнијих временских услова, али и ради уштеде угља, у Топлани је почео да се примењује нови режим грејања, што значи да се котлови гасе од 23 до четири сата ујутру. Уколико температура буде нижа поново ће се вратити двадестчетверочасовни систем грејања.

 

Радио телевизија Бор (РТВ Бор)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *