Грејање и наредних дана

Прилог РТВ БОР – Борска Топлана ће продужити грејну сезону услед хладног времена које се најављује и наредних дана. Обезбеђена је и додатна количина угља, кажу надлежни у овом предузећу.

Према њиховим речима, грејна сезона на измаку у Бору се генерално може оценити успешном и поред проблема условљеним пре свега дотрајалим системом, котловима и мрежом. До сада је утрошено 48.500 тона угља.

 

„Утрошено је мање угља него претходне јесени и зиме. Ове грејне сезоне произведено је 197.000 мегавата топлотне енергије, а искоришћено је 149.000. То показује да су губици у испоруци приближно 25 процената, а топлана ради са максималним капацитетом 55 одсто. Забележено је и 44 пробоја на енергетском систему односно унутрашњи кварови на котловима су чести“ истакао је Милутин Симић директор ЈКП“Топлана“ Бор.

 

Пословање у оваквим условима је нерентабилно, а једино решење је изградња нове Топлане, која ће користити други енергент, еколошки прихватљивији и рентабилнији, а то је гас, категоричан је Симић.

Дозволе и пројекти за изградњу овог капиталног објекта су у завршној фази, а очекивања су да ће први радови почети већ наредне године, уз помоћ Министарства рударства и енергетике.

 

 

Текст и видео прилог преузети са сајта РТВ Бор
Линк: https://rtvbor.rs/grejanje-i-narednih-dana/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *