Градоначелник Бора са сарадницима обишао погоне Топлане

Град Бор (преузето 14.03.2024. са портала Bor.rs) – Грејна сезона у граду за сада функционише без већих проблема. Дешавају се мањи кварови на мрежи који се отклањају у најкраћем могућем року. Снабдевање гасом се реализује предвиђеном динамиком, а потрошња варира у складу са спољном температуром.

Фото – bor.rs

Градоначелник Бора Александар Миликић са сарадницима, обишао је погон Топлане где је са директором и запосленима разговарао о инвестицијама које би требало урадити у летњим месецима како би Топлана била спремна да на квалитетан и континуирани начин испоручује топлотну енергију и наредне године.

Фото – bor.rs

“У разговору са нашим суграђанима по месним заједницама стекао сам утисак да је ова грејна сезона боља него свих предходних година. Направили смо нови сестем грејања и дефинитивно нови котлови на гас су били добра идеја и добар пројекат. Са новим системом грејања стабилизовали смо испоруку топлотне енергије на територији града Бора“, истакао је Миликић.

Фото – bor.rs

Податак да ће од априла месеца цена комуналних услуга бити увећана за 30 одсто, изазвао је бурну реакцију код грађана. Повећање цене грејања није атак на новчанике суграђана већ изједначење цена у односу на тржишне промене.

Фото – bor.rs

“Наша законска обавеза је да сваког првог септембра од локалне самоуправе тражимо цену грејања сходно методологији коју је прописала Влада Републике Србије својом уредбом. Методологија тачно израчунава цену која покрива све трошкове производње и испоруку топлотне енергије. У овом тренутку цена би требало бити  250 динара по метру квадратном. Град је донео одлуку да подигне цену услуге за 30 одсто, што значи да ће цена грејања бити 138 динара по метру квадратном. Ону разлику у цени град ће морати да субвенционише из свог буџета“, објашњава директор ЈКП „Топлана“, Игор Јанковић.

Фото – bor.rs

Генерално, прелазак на нови енергент и постављање нових котлова већ дају добре резултате. У плану је изградња нове топлане на новој локацији али и током летњих месеци интезивно ће се радити на замени дотрајале мреже.

(преузето:  https://bor.rs/gradonacelnik-bora-sa-saradnicima-obisao-pogone-toplane/ )