„Диже“ се димњак за котао на гас

РТВ БОР – Горан Грамић – Становници Града Бора који су прикључени на систем даљинског грејања, од октобра би требало да имају стабилније и квалитетније грејање јер ће се уместо угља, користити нови енергенти, природни гас и мазут, кажу у борској Топлани. Техничка припрема за прелазак на нови енергент, у овом предузећу је почела.

БОР – Постављањем димњака на котлу 3 у борској Топлани почео је процес гасификације постројења у овом предузећу. На овај начин биће омогућено да овај котао користи гас, а по потреби и мазут за грејање града. Ускоро се очекује допремање још два нова котла на гас, који ће бити повезани на систем даљинског грејања до почетка нове сезоне. У резерви ће бити и један котао на угаљ. Коришћењем гаса као енергента, грађани ће добити квалитетније и јефтиније грејање, наглашавају надлежни.

У наредна два месеца биће све инсталирано и почеће да ради. Грејаћемо се на компримовани гас. Када Бор у наредне две године буде на траси гасовода значи да ћемо имати најјефтиније грејање у Србији. Ових дана је расписан јавни тендер за изградњу нове Топлане на простору некадашњег магацина „Центроистока“. Њена изградња би требало да буде завршена за годину дана. Намера нам је да у том комплексу обезбедимо и производњу електричне енергије, као и да омогућимо постављање соларних панела за производњу топлоте“ истакао је Александар Миликић градоначелник Бора који је са сарадницима обишао радилиште, као и простор где ће бити постављени гасни котлови.

Након изградње нове Топлане у Бору, почеће свеобухватна реконструкција постојеће и постављање нове топловодне и вреловодне мреже, где су уочени највећи проблеми у преносу топлоте, најављује градоначелник. (Преузето: https://rtvbor.rs/dize-se-dimnjak-za-kotao-na-gas/ )