5. март – Дан енергетске ефикасности

(Текст преузет са сајта www.Economy.rs) – Данас се у целом свету низом различитих манифестација обележава Дан енергетске ефикасности у циљу подсећања људи да су уштеда и чување енергије веома важни у глобалној борби против глобалног загревања и последица које оно носи. 

Енергетска ефикасност по дефиницији означава ниво искоришћености једне врсте енергије за обављање једног задатка или услуге, или представља скуп термина, метода и технологија којима се описује квалитет коришћења енергије.

Побољшање енергетске ефикасности значи избегавање (смањење) губитака енергије без нарушавања конфора, стандарда живота или економске активности и може се реализовати како у области производње тако и потрошње енергије.

Основни мотиви за смањење потрошње енергије су смањење емисије штетних гасова у атмосферу чиме се директно утиче на глобално загревање; мањи трошкови домаћинстава и привредних субјеката за коришћење енергије; отварање могућности за различите додатне употребе енергије и повећање конкурентности малих и средњих предузећа.

Оно што се последњих година истиче је улога енергетске ефикасности у борби против климатских промена – губици електричне енергије су на нивоу Европске уније и даље огромни, а Србија се налази на последњем месту у Европи по улагању и побољшању енергетске ефикасности. Нпр, израчунато је да земље Европске уније годишње губе до 8 милијарди евра због слабе изолације кровова и зграда, што би годишње могло да донесе 530.000 нових радних места.

Домаћинства – први корак побољшања енергетске ефикасности

Ако своју кућу изолујемо, мање енергије ће се користити за грејање или хлађење како би се постигла задовољавајућа температура. Аутору овог чланка кум већ неколико година предлаже изолацију саме куће, како би се смањили трошкови за грејање, коришћењем стиропора или демит фасаде.

Такође, други пример је инсталација флуоресцентног светла или надсветла коришћењем енергетски ефикасних сијацлица. У готово сваком већем супермаркету можете пронаћи ове сијалице, коштају око 4-5 евра, гаранција је 8 година уз значајну уштеду електричне енергије. Примера ради: ако би 200.000 домаћинстава заменило само једну сијалицу од 100 W са новом штедљивом сијалицом од 20 W, при дневном коришћењу сијалице осам сати, може се уштедети око 4.500.000 евра годишње, 400.000 евра месечно или 12.800 евра дневно (при цени електичне енергије од 0,10 €/кWх), што је 23,36 евра уштеде по домаћинству годишње.

Дизајн куће или зграде је такође веома битан – локација и околина може значајно да помогне у регулисању унутрашње температуре и осветљења. Нпр, дрвеће, пејзажна архитектура и брда могу да обезбеде хлад и бочни ветар. У хладнијим поднебљима, зграде се пројектују у оријентацији исток – запад како би се повећао број прозора окренутих према југу, повећањем пасивног грејања. Такође, у оквиру домаћинства, треба пре зиме проверити да ли врата и прозори добро „дихтују“ јер се скоро половина губитака топлоте ствара хлађењем кроз врата или прозоре, а добром изолацијом њих, може се смањити губитак топлоте за 25 до 50 одсто.

У индустрији, ефикасно коришћење енергије постиже се пре свега путем развијања ефикасније технологије или индустријског процеса. Сматра се да би енергетски ефикасни индустријски објекти, индустријски процеси и транспорт могли да смање енергетске потребе света до 2050. године за једну трећину и да помогну у контроли глобалне емисије гасова са ефектом стаклене баште.

Апарати у домаћинствима – невероватни губици енергије уколико не водите рачуна

Фрижидери, замрзивачи, пећи, штедњаци, машине за прање судова, машине за прање и сушење веша могу бити дизајниране тако да смање количину потребне електричне енергије коју користе. Модерни енергетски ефикасни фрижидери користе нпр. чак 40 одсто мање енергије од оних из 2001. године.
Ови уређаји аутоматски смањују потрошњу енергије у стању мировања тако што се искључују или пребацују у ниско-енергетски режим после одређеног времена. Многе државе прихватају увоз само уређаја са Енергy Стар ознаком, која означава ниво потребне енергетске ефикасности. 

О аутору

Срђан Јанковић је главни уредник пословног портала Ецономy.рс и стручњак за интернет пословање, управљање wеб пројектима и маркетингом на друштвеним мрежама.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *