5. март – Дан енергетске ефикасности

У Србији постоји око 3 милиона разних објеката чија је просечна потрошња преко 200 кWх по метру квадратном на годишњем нивоу, док у Европској унији та потрошња износи око 100 кWх.

 

 Како се у зградама троши око 40% произведене енергије, сектор зградарства је енергетски најзахтевнији сектор у Европи и Србији са највећом емисијом ЦО2. Стога, главни глобални изазов данашњице јесте смањење потрошње енергије постизањем боље енергетске ефикасности у зградама.

 

 Испитивања су показала да зграде у Србији имају или јако лошу или никакву изолацију, као и неефикасно грејање. Постављање изолације је санациона мера са највећим енергетским потенцијалом. Преко крова, фасаде и подрума, недовољно изоловане или неизоловане куће, губи се и до 70% енергије. Само променом дебљине термичке изолације са 3 цм на 12 цм, уштеди се чак 17% енергије.

 

 Како лако уштедети енергију? Осим дугорочним и скупим улагањима, струју је могуће уштедети и мањим инвестицијама које су на дужи рок веома исплативе.

 

 За разлику од обичних сијалица, које понекад прегоре већ при првом притиску прекидача, такозване штедљиве сијалице трају неупоредиво дуже, а за исту јачину светлости користе неупоредиво мању количину електричне енергије.

 

 Ипак, иако се могу наћи у готово свакој продавници која на својим полицама има техничку робу, грађани Србије још се не одлучују да у великом броју купују штедљиве сијалице.

 

 За још веће уштеде енергије, неопходно је инвестирати у бољу изолацију објеката као и замену прозора и врата.

 

 Стручњаци кажу да је могуће уштедети енергију и кувањем са поклопљеним лонцем, чишћењем фрижидера од леда, а бојлера од каменца, као, држањем шпорета што даље од фрижидера…. (Economy.rs, 5. март 2013.)

 

Извор: Economy.rs. 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *