Кредити за енергетску ефикасност зграда

Министар животне средине, рударства и просторног планирања Србије Оливер Дулић изјавио је данас да ће влада у марту усвојити уредбу о помоћи у подизању енергетске ефикасности објеката за шта је предвидјено 1,3 милијарде динара.

„Држава ће на тај начин почети помоћ у финансирању уградње прозора, врата, замене столарије, уградње котлова, коришћење термалних пумпи и коришћење обновљивих извора енергије како би се повећала енергетска ефикасност у зградарству“, рекао је Дулић на отварању Медјународног сајма и конференције о зеленој градњи у Београду.

Он је казао да ће тај модел омогућити породицама и јавним установама које буду узимале субвенционисане кредите уштеду у односу на рачуне које плаћају за коришћење енергије за грејање и хладјење.

„Да би се данас заменили сва врата и прозори у Србији потребна је инвестиција од 2,2 милијарде евра, а да би се обложиле све зграде и фасаде у земљи са прихватљивим еколошким материјалима потребно је око 840 милиона евра“, рекао је Дулић.

Додао је да су то огромне инвестиције које државу и градјане очекују у наредним деценијама, али је додао да „то не мора да буде обавезно само трошка за градјане јер ће држава покушати да успостави систем који ће им помоћи да то спроведу у дело“.

Државни секретар у Министарству за заштиту животне средине Немања Комазец казао је да ће од 1,3 милијарде динара предвидјење за енергетску ефикасност у зградарству милијарда бити намењена локалним самоуправама у виду бесповратних средстава за пројекте подизања енргетске ефикасности јавних установа.

„Средства која добију локалне самоуправе моћи ће да се користе за пројекте реконструкције и адаптације објеката за јавне намене“, рекао је Комазец.

Он је навео да ће преосталих 300 милиона динара бити искоришћено за субвенционисање камата за кредите које градјани буду узимали за адаптацију и реконструкцију њихових објеката.

Додао је да постоје два начина субвенционисања камате за градјане односно да ће за динарске кредите субвенционисано бити десет посто од укупне камате на годишњем нивоу, а еврима пет одсто од каманте која се буде давала на годишњем нивоу.

Према речима Комазеца, након усвајања уредбе биће расписан јавни позив за заинтересоване банке које желе да одобравају кредите за енерергетску ефикасност као и јавни позив за локалне самоуправе за пријаву пројекта за енергетску ефикасност јавних објеката.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *