Менаџери за уштеду енергије

Увођењем енергетских менаџера на локалном нивоу годишње би могло да се уштеди око пет евра по становнику, израчунала Агенција за енергетску ефикасност. Енегетски менаџери треба да помогну предузећима и становништву да штеде енергенте.

Локалне самоуправе са више од 20.000 становника од ове године биће обавезне да запосле и енергетске менаџере.

Енергетски менаџери су већ активни у тридесетак градова и општина. Иако се чека само да Влада Србије донесе закон о рационалној потрошњи, локалне власти већ имају планове за повећање енергетске ефикасности.

Милорад Маринковић из Шапца каже да се ради на термичкој изолацији и замени столарије. „Град Шабац је давао 50 одсто, а 50 одсто скупштине станара, а уложени новац се отплати кроз енергетске уштеде“, каже Маринковић.

Горан Вучковић из Ниша предлаже да се у наредном периоду све јавне површине ставе у функцију изградње соларних паркова да се не би подизали паркови на плодном земљишту и да се не би „заробљавало“ пољопривредно земљиште.

Драгослав Добросављевић, енергетски менаџер у Вршцу, каже да је тај град познат по ветру. „Урађене су анализе о количини ветра и брзина је више од 5,5 метара у секунди, што је оптимална вредност за постављање ветрењача“, објашњава Добросављевић.

У Варварину, који је за пет година постао једна од енергетски најефикаснијих општина, залажу се за што брже ангажовање енергетских менаџера, јер то, кажу, доноси велике финансијске уштеде.

Слађана Јевремовић из Општине Варварин каже да је у малим општинама проблем да издвоје средстава за енергенте и потрошњу енергије из општинског буџета, јер тај процент није занемарљив – то је неких 70 процената.

Бојан Ковачић из Агенције за енергетску ефикасност каже да општина може да уштеди 100.000  евра на годишњем нивоу од потеза увођења енергетских менаџера.

Уз подршку Централноевропског форума за развој, Србија је, крајем прошле године, основала и Мрежу енергетских менаџера. У повећању енергетске ефикасности земље, менаџерима ће помагаати државне институције, локалне и покрајинске власти, предузећа.

Извор: http://www.poslovnojutro.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *