Нов систем сагоревања угља у „Топлани“

Понедељак, 12 децембра 2011 (Бор-све) У намери да у наредном периоду грађанима понуде бољи квалитет грејања  а уједно и остваре уштеду енергената, запослени у Јавном комуналном предузећу „Топлана“ увелико раде на промени система сагоревања угља у постројењима овог предузећа.

-Радимо на рехабилитацији локалног система грејања а у оквиру новог начина, радови су усмерени ка томе да степен сагоревања угља у  котловима и количину ослободене енергије дупло увећамо, што ће омогућити и да, наредне зиме,  уместо садашњих 45 хиљада тона, годишње трошимо не више од 23 хиљаде тона угља. То би омогућило и да осим висококалоричних  користимо и нискокалоричне угљеве а да квалитет грејања не доведемо у питање – истице Живорад Петровић, директор борске „Топлане“.

У Бору где је на систем прикључено готово 97 одсто домаћинства, та услуга кошта 61,8 динара по квадрату а у овом тренутку корисници за испоручену топлотну енергију овом предузећу дугују око 530 милиона динара.

-Када сам прошле године преузео улогу руководиоца овог предузећа, дуговања „Топлане“ су достизала до близу 800 милиона динара. Сада добављачи потражују од Топлане око 670 милиона динара. Захваљујући доброј организацији послова, смањили смо дуговања,  обезбедили  довољне количине угља за ову грејну сезону и инвестирали у обнову топлификационог система – додаје наш саговорник.

Борска Топлана је једна од осам топлана у Србији која би наредне године требало да добије донацију од немачке развојне КфW банке у вредности од два милиона евра за рехабилитацију система даљинског грејања. Како је својевремено рекао председник општине Бор Небојша Виденовић, у наредној години, биће обезбедена средства и парцијално ће се радити на санацији најугроженијих делова примарне мреже,како би се умањио губитак без обзира да ли це „Топлана“ добити донацију КфW банке.

Извор: Sajt Bor-sve

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *