Поскупљује грејање широм Србије

Први новембарски дан доноси и нове цене даљинског грејања у десетак градова, у просеку 10 до 15 одсто. Поскупљење није изненадило грађане, али је повећало бригу како ће плаћати јер и сада касне са месечним рачунима.

Домаћинства ће од 1. новембра, кубик гаса плаћати скупље 10, а предузећа и топлане 15 одсто. Током ове године и цена мазута скочила је за 50 одсто.

Изјаве Горана Алексића, Милене Павловић, Љубисава Шљивића и Милована Лечића

Због скупих енергената ни цене грејања неће остати исте. Већина топлана најављује поскупљење, неке већ од сутра.

За сада је само у Београду, који има и највише прикључених домаћинстава, повећање једноцифрено 7,5 одсто.

Члан Градског већа Београда Горан Алексић рекао је да су кључни аргументи у доношењу коначне одлуке биле економска ситуација, светска криза, а посебно социјални статус корисника и да је једина прихватљива цена да месечни рачун за грејање порасте 300 динара.

Још најмање петнаестак топлана чека одобрење градских и општинских власти да подигне цене.

„Када нама званично и стигне фактура од Југоросгаса, као нашег испоручиоца овог енергента, па ће у складу са тим и Управни одбор топлане донети одлуку о новој корекцији цене грејања у Нишу“, рекла је Милена Павловић из Нишких топлана.

На нову фактуру неће дуго чекати. Гас по новим ценама од првог новембра биће и код остала 34 диструибутера јер и њих снабдева „Србијагас“.

Директор вршачког комуналног предузећа „2. октобар“ Љубисав Шљивић рекао је да су одобрене цене гаса између 38 и 44 динара.

„То је нажалост тако уважавајућа околност у којима функционишу дистрибутери. Ми смо ту негде у неком просеку“, навео је Шљивић.

Поскупљење није изненадило грађане, али је повећало бригу како ће плаћати јер и сада касне са месечним рачунима.

Топланама је новац неопходан јер од Робних резерви већ траже нове количине мазута. Већина га на залихама има тек за петнаестак дана грејања.

„На Управном одбору смо заузели став да свака топлана уколико жели даљу сарадњу са робним резервама мора крајње одговорно да испуни обавезе према Дирекцији“, рекао је Милован Лечић из Удружења топлана Србије.

Наплата, посебно старих дугова за грејање, иде тешко. Домаћинства дугују топланама за грејање скоро 100 милиона евра.

Извор РТС  http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/Ekonomija/982502/Poskupljuje+grejanje.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *