Одржан Сиеменс дан у Ужицу

Ужице, (18. маја 2011) – У оквиру кампање „Енергетска ефикасност и брига о животној средини”, компанија Сиеменс д.о.о. Београд организовала је 18. маја 2011. године, у Ужицу Сиеменс Дан и том приликом представила конкретне предлоге и решења за енергетску ефикасност у области индустрије и енергетике. 

Са циљем да у време потешкоћа изазваних глобалном економском кризом помогне домаћој привреди да унапреди своје пословање и истовремено смањи оперативне трошкове, као и трошкове у производњи, компанија Сиеменс д.о.о. Београд је у сарадњи са градом Ужице одржала презентацију намењену јавним и приватним компанијама које послују на територији тог града. Скуп је отворио градоначелник Ужица Јован Марковић.

Примена концепта енергетске ефикасности може бити један од главних решења за ефикасније и безболније превазилажење негативних ефеката проузрокованих економском кризом, а суштина овог концепта је уштеда и смањење трошкова употребом Сиеменс-ових решења чији су резултати у кратком року видљиви.

Шта нуди Сиеменс?

Вероватно ниједна фирма на свету својим клијентима не може понудити тако разноврстан портфолио економичних технологија заснованих на заштити животне средине. Неки од примера су: 

• Већа ефикасност омогућава мању потрошњу горива и смањену емисију загађивача. Сиеменс-ове електране са комбинованим циклусом рада ће ускоро остваривати степен ефикасности у производњи енергије од преко 60 процената. Комбинованом производњом топлотне и електричне енергије могуће је остварити степен ефикасности од чак преко 90 процената. Кроз пројекте модернизације прилагођене потребама могуће је у потпуности реновирати старије објекте.

• Инсталирано је преко 6.400 Сиеменс-ових турбина на погон ветра, максималног капацитета од преко 5.700 МЊ, које годишње смањују емисију ЦО2 за 8 милиона тона. 

• Захваљујући Сиеменс-овој технологији преноса једносмерне струје високог напона (ХВДЦ), електрична енергија се може преносити на удаљености до 2.000 км уз минималне губитке.

• Погони са променљивом брзином и претварачима фреквенције смањујују потрошњу енергије коју користе пумпе и вентилатори и до 60 процената. 

• У поређењу са конвенционалним процедурама, Сиеменс-ова Цореџ технологија омогућава смањење емисије ЦО2 и сумпор-диоксида који настају у производњи челика за 30, односно 97 процената. 

• Својим специјалним постројењима за пречишћавање отпадних вода у производњи папира, Сиеменс помаже у смањивању загађења животне средине отпадним водама. Биогасови који настају приликом ове врсте производње користе се за производњу електричне енергије, чиме се смањује емисија ЦО2 који испуштају ова постројења. 

• Доследна примена лаких конструкција и коришћење енергије кочења омогућавају поџемним железницама, попут метроа у Ослу, 30 процената мању потрошњу енергије од конвенционалних поџемних железница. 

• Оптимизацијом система за грејање, вентилацију и климатизацију, Сиеменс повећава ефикасност у коришћењу електричне енергије у зградама и смањује емисију гасова који доводе до ефекта стаклене баште. Сиеменс је модернизовао 6.500 објеката широм света, смањивши емисију ЦО2 за 2,4 милиона тона, уз уштеду од 1 милијарде евра. 

• Поред тога, Сиеменс је дизајнирао и енергетски ефикасна решења за своје купце, нпр. у домену осветљења, која не угрожавају животну средину. ЛЕД сијалице користе 80 процената мање електричне енергије и трају 50 пута дуже од обичних сијалица. У поређењу са моделима из 1993. године, наше машине за прање веша данас користе 35 процената мање електричне енергије и 46 процената мање воде.

Сиеменс је у јединственој позицији да својим купцима понуди енергетски ефикасније производе, решења и еколошке технологије у целокупном вредносном низу, односно од производње, преноса и дистрибуције електричне енергије, до електричних уређаја и услуга које омогућавају уштеду енергије, уз све већу примену најновијих информационих технологија и решења за управљање енергијом.Сиеменс намерава да се нарочито концентрише на развој у области одрживих технологија, помоћу којих ће компанија својим клијентима омогућити да посао обављају економично и у складу са еколошким принцима. Управо због тога, Сиеменс је себи поставио за циљ проширивање свог портфолија за заштиту животне средине, како би побољшао квалитет живота широм света.

Извор www.economy.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *