Изашао нови број ТОПС-а

Изашао нови број ТОПС-а, гласила Пословног удружења „Топлане Србије„

Из најновијег броја издвајамо неколико наслова:

15. децембра 2010 на Тари уз присуство 34 топлана, одржана VI Скупштина пословног удружења Топлане Србије

Константовано је да се грејна сезона 2010/11. одвија без проблема. Са само неколико изузетака, топлане су са грејањем почеле, због захлађења, и пре 15. Октобра, званичног почетка грејне сезоне. Почетак грејне сезоне, међутим, био је најтежи за последњих петнаестак година. Како је подсетио Милован Лечић, директор удружења, Србија је могла да стане са грејањем, јер су залихе мазута биле на минимуму. Држава је препознала проблем и, после неуспелих преговора топлана са НИС-ом, обезбедила мазут преко Дирекције за робне резерве. Цене су прихватљиве , а плаћање је одложено до 60 дана.

Реч је о ограниченим количинама, које обезбеђују уредне испоруке овог енергента само у прва три месеца грејања, за даље топлане, у сарадњи са Владом Србије, морају пронаћи решење.

Оцену досадашњег тока грејне сезоне, поред осталих представника топлана Србије дао је и Технички Директор Топлане Бор – Драгутин Дамњановић : Велики посао на припреми постројења обавили смо од лета. Грејање је почело осам дана раније, енергенте смо набавили и успешно функционишемо. Делови града који нису деценијама имали грејање, сада су га добили.

 

9. новембра у Смедереву, уз присуство 13 чланова Управног одбора, одржана XIV седница УО Пословног удружења Топлане Србије, један од гостију био је и Милош Бањац помоћник министра рударства и енергетике

Дејан Стојановић (председник УО) говорио је најпре о неуспелим преговорима са представницима НИС-а око услова за набавку мазута, после ћега је постигнут договор са републичким робним резервама о набавци овог енергента.

Говорили се и о Уредби о ценама топлотне енергије; о тешкој ситуацији у којој се нашло Краљево након разорног земљотреса због чега ће бити упућен допис топланама да, у складу са могућностима, уплате новчану помоћ, као и о тплотним губицима у топланама.

Милош Бањац је напоменуо да се на рационализацији употребе енергије већ дуго ради и да је у припреми закон који ће, отприлике за месец дана, бити у процедур. Оно што ће бити обавеза топлана је да се обезбеди уградња калориметра до подсатаница, а што се тиче појединаца мораче исто да им се омогући по трежишним ценама уколико постоје технички услови за то.

 

Хуманост на делу – Помоћ Краљевчанима

Управни одбор ПУ Топлане Србије покренуо је акцију солидарности међу чланицама удружења, с циљем да се обезбеде материјална средства за помоћ радницима Краљевачке топлане. Отворен је наменски жиро-рачун на који је до тренутка закључења нашег листа уплаћено око два милиона динара. Ова средства биће пребачена радницима Топлане Краљево код којих су неопходне интервенције на објектима, оштећеним у земљотресу.

 

Посета компанији ТЕХЕМ, лидеру на тржишту грејања у Čешкој

Представници петнаест топлана Србије боравили су крајем новембра у Чешкој. Обишли су сајам технике, топлану у Прагу, а били су и гости ТЕXЕМ-а, ова компанија присутна је у Чешкој од 1993 године. ТЕXЕМ је у чешкој лидер на тржишту грејања, имају преко 2.300 клијената са уговором, покривају 285.000 станова, раде и услуге очитавања и обрачунавања трошкова.

 

Иновације у Градској топлани Крушевац (Безбедно и сигурно отварање поклопца на шахтама)

Отварање тешких поклопаца којих има много на вреловодној мрежи, представља велики ризик и опасност за безбедности радника који врше ову операцију.

Посао на отварању и подизању поклопца на шахтама је решен тако што један радник сам решава овај проблем на безбедан и сигуран начин, а до сада је то био врло тежак и ризичан посао за више радника. Поклопац на шахти се подиже на основу механизованог подизача, а то ради један радник уз асистенцију другог радника.

Конструкцијо и применом овог механизованог приручног алата очекује се да се послови максимално хуманизују, избегну сви могући ризици и опасности и елеминишу тешке повреде руку и ногу, а отварање тешких поклопаца на шахтама не буде мора за раднике који тај посао обављају.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *