Шкундрић о стању енергената

Снабдевање енергијом и енергентима у Србији стабилнo

БЕОГРАД, 5. јануара 2011. (Бета) – Радна група Владе Србије за сигурност снабдевања енергијом и енергентима оценила је да је енергетска ситуација у Србији стабилна, и да се не очекују значајни проблеми у снабдевању до краја грејне сезоне. 

На састанку Радне групе којом је председавао министар енергетике Србије Петар Шкундрић, наведено је да су Нафтна индустрија Србије (НИС) и Србијагас су на време обезбедиле довољне количине мазута и гас за функционисање система даљинског грејања.

Све топлане у Србији тренутно располажу са довољним количинама мазута за неометан рад током целе грејне сезоне, а неколико топлана које су се налазиле у веома тешкој финансијској ситуацији добило мазут из робних резерви, наводи се у саопштењу.

Представници Електрпривреде Србије (ЕПС) и Електромреже Србије (ЕМС) казали су да је електроенергетски систем стабилан и да су за време празника сви расположиви капацитети тих јавних предузећа радили максималном снагом.

Наводи се да је 31. децембра 2010. забележена рекордна потрошња струје у Србији од 156,64 милиона киловат часова, а ЕПС је истог дана у 18.00 забележио и рекордну вршну снагу од 7.656 мегавата.

Представници ЕПС су навели да се у наредним данима очекује пад потрошње струје због отопљења и да се не очекују никакви поремећаји у снабдевању корисника.,

Електромрежа Србије је 31. децембра 2010. пренела 156,6 милиона киловат часова струје за купце у Србији и 2,9 милиона киловат часова за акумулациона постројења ЕПС-а, чиме је укупно пренето рекордних 159,9 милиона киловат часова струје за потрошаче у Србији.

Јавно предузеће ЕМС је преко своје мреже пренео и 12,6 милиона килота часова струје за снабдевање потрошача у региону југоисточне Европе, тако да је послдњег дана 2010. пренето укупно 172,1 милион киловат часова преко система у Србији.

„Преносни систем ради стабилно и сигурност снабдевања потрошача, чак и у условима екстремно високе потрошње електричне енергије, не долази у питање“, навели су чланови Радне групе.

Поред представника Министарства рударства и енергетике Србије у радној групи учествују представници ЕПС, ЕМС, Србијагаса, НИС, Удружења топлана Србије, Управе за енергетику Града Београда и Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине.

(Бета, 05.01.2011)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *