Нужна корекција цене грејања

konferencija_02-11-2010Градско веће Града Београда донело је Одлуку да од 1. новембра 2010. године цена грејања за кориснике из категорије домаћинства буде коригована за 30 одсто. Тако ће ови корисници грајање плаћати 77,48 динара по метру квадратном, односно 83,68 динара са ПДВ, док ће власницима пословног простора рачуни бити увећани за 13 одсто. Такође, за 50 одсто коригована је и цена за припрему потрошне топле воде.

– Због све израженијег диспаритета цена грејања и цена енергената били смо принуђени на корекцију цена. Цена грејања за грађане повећана је за 30 одсто, односно са 64,37 динара на 83,68 динара по метру квадратном са урачунатим ПДВ-ом. Дошло је и до повећања цене за припрему потрошне топле воде са 88,03 на 132,05 динара по кубном метру за стамбени простор, док је цена за пословне и остале кориснике увећана са 154,97 на 232,46 динара – истакао је Зоран Предић, генерални директор „Београдских електрана“ на данашњој конференцији за новинаре и подсетио да је цена грејања последњи пут коригована 1. јануара 2009. године, док су цене енергената у међувремену значајно порасле.

– Садашња цена грејања није могла да покрије ни основне трошкове набавке енергената, тако да су „Београдске електране“ дошле у незавидну ситуацију. Да цена сада није коригована, не бисмо могли да испуњавамо обавезе према добављачима енергената, а дошли бисмо и у ситауцију да не можемо да испунимо наш основни задатак – да грејемо станове грађана Београда – нагласио је Предић.

Горан Алексић, члан градског већа, истакао је да су цену грејања искључиво одредиле цене енергената (природног гаса и мазута) које „Београдске електране“ користе у производњи топлотне енергије и подсетио да је цена гаса прошле године износила 24,28 динара по метру кубном, док ове године износи више од 37 динара. Према његовим речима постоји велика вероватноћа да се у даљим преговорима Владе Србије, „Србијагаса“ и Удружења топлана свих градова – корисника гаса – дође до најповољније цене која би требало да износи око 35 динара по кубном метру, а на основу које је и урађена ова корекција цене грејања у Београду.

– Оно што је важно, Град и даље неће мењати политику, према којој ће Београђани рачуне за грејање и даље плаћати на 12 месечних рата без камате. Такође, сви суграђани који имају статус социјално угрожене категорије, неће плаћати грејање ни динар више него до сада, нагласио је Алексић и додао да ће Град хитним и додатним мерама помоћи грађанима који су материјално угрожени.

Ненад Ђаковац, заменик генералног директора „Београдских електрана“ захвалио се корисницима који редовно измирују рачуне за утрошену топлотну енергију и нагласио да повећање цене грејања не сме да се доводи у везу са оним грађанима који нису редовне платише, већ је резултат диспаритета између цене грејања и цена енергената. Ђаковац је нагласио да је у овој години примарни енергент-гас поскупео за преко 50 одсто, а од октобра прошле године за више од 65 одсто.

– Учинили смо све да повећамо наплату. Тако смо у септембру ове године од физичких лица преко „Инфостана“ наплатили око 20 милиона динара више у односу на август. У октобру је наплаћено више од 28 милиона динара у односу на месец септембар. Када је у питању пословни простор од чијих власника „Београдске електране“ наплаћују рачуне за утрошено грејање, у септембру, у односу на август забележено је повећање наплате у износу од 37 милиона динара. Из овога се може видети да наплата иде узлазном линијом, па тако када је у питању пословни простор степен наплате је повећан на 92 одсто, док је за становништво око 80 одсто – рекао је Ђаковац.

Ненад Ђаковац је нагласио да ће убудуће бити пооштрена акција искључења нередовних платиша са система даљинског грејања, без обзира на то да ли су у питању појединци, државне установе и слично. Међутим, изузеци ће бити школе, обданишта, здравствене установе, центри за стара лица, према којима ће „Београдске електране“ бити максимално флексибилне у складу са политиком Града Београда. Он је напоменуо да педузеће има одличну сарадњу са Секретаријатом за инспецијске послове и МУП-ом који нам пружају помоћ приликом искључења дужника.

Међутим, истакао је Ђаковац, „Београдске електране“ ће и даље нудити дужницима могућност потписивања протокола, након чега ће имати прилику да након уплате од 30 одсто дуга, остатак измире у шест једнаких рата. Дуг који грађани Београда имају према предузећу тренутно износи укупно око 5,2 милијарде динара, од чега 1,4 за пословни простор и 3,8 милијарди за стамбени простор.

Београд,
02. новембар 2010.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *