(Блиц) Нема више грејања о трошку државе

Грејање више неће бити социјална категорија с обзиром на то да ће ускоро у примени бити нова формула за одређивање цене која успоставља тржишни принцип пословања. Тада би цена даљинског грејања могла линеарно да поскупи за око 15 одсто, мада ће коначну реч дати локалне самоуправе. Висина поскупљења разликоваће се од града до града.

УСКОРО ПРИМЕНА НОВЕ ФОРМУЛЕ

Бојана Стаменковић | 14. 10. 2010. – 00:02х | Фото: В. Лалић – Н. Марковић

Протеклих дана пуно се причало о томе да топлане траже нови вид обрачуна цена, како би оне биле реалније трошковима. То су, чини се, и успели да остваре, с обзиром на то да ће Влада ускоро одлучивати о новој методологији испостављања рачуна потрошачима. Иако у први мах делује компликовано, нова формула је заправо врло једноставна. Али, њена примена утицаће на чешће промене цена.

Топлане, наиме, стоје при ставу да њихове трошкове треба поделити на фиксне – у које спада све осим енергената које троше, и променљиве – који заправо представљају трошак за гас, мазут или угаљ, зависно шта користе. Однос ове две групе трошкова био би 70 наспрам 30 одсто у корист ових других.

Дејан Стојановић, председник Управног одбора удружења топлана, овако објашњава будућу методологију.

– Формула практично има два дела. У фиксне спадају они трошкови који су потребни за производњу енергије а нису енергенти, док у варијабилне спадају енергенти, електрична енергија и хемијска припрема воде – наводи Стојановић.

На питање колико ће се на овај начин често мењати цена грејања, он одговара да ће то бити онолико често, колико буду варирале цене гаса, мазута или угља.

– Фиксни део би се усклађивао према инфлацији, као што је то рађено до сада, док би се променом цена енергената мењала и цена грејања, а коначну реч ће дати локалне самоуправе. Дакле, ако је учешће енергената у трошковима 70 одсто, гас оде горе за 20, грејање ће поскупети за 14 одсто – објашњава Стојановић.
Ипак, како додаје, неће бити неке горње границе до које ће грејање моћи да поскупљује, али коначну реч о томе дати локалне самоуправе.

– Биће различите цене по градовима, због различитих енергената које користе, али ово је пут оздрављења топлана – сматра Стојановић.

На питање када треба очекивати да нова методологија ступи на снагу, он одговара да би је требало применити што пре.

– Што пре то боље. Не заборавите да више од 20 градова нема чиме да почне грејну сезону – истиче Стојановић.

Министар рударства и енергетике Петар Шкундрић, међутим, и даље тврди да су обезбеђене довољне количине горива за функционисање топлана у целој грејној сезони.

После отварања међународних сајмове енергетике и заштите животне средине на Београдском сајму, Шкундрић је рекао да је Влада Србије разрадила систем мера за нормално функционисање система даљинског грејања, и оценио да ће грађани имати једнак квалитет грејања као и претходне зиме.

Шкундрић је потврдио да је припремљена нова методологија обрачунавања цена даљинског грејања, према којој ће, како је навео, све локалне самоуправе имати исти приступ одређивању цена грејања. Влада Србије, рекао је министар, неће ту методологију разматрати на данашњој седници, али није навео када ће тај документ бити на дневном реду.

Уз читаву причу хоће ли грејна сезона стартовати на време, као и да ли ће енергената бити довољно, грађани не могу а да се не запитају, како могу да остваре своја права када су им радијатори само млаки или када грејања уопште нема. А при том редовно измирују обавезе.

Горан Паповић, председник Националне асоцијације потрошача Србије, каже да постоји могућност да се тражи поштовање права када није редовна и квалитетна испорука.

– То је прописано Законом о потрошачима. Дакле, грађани могу да траже надокнаду штете и умањење рачуна за слабије грејање. Давалац услуга је дужан да надокнади све што није у оквиру квалитета. Грађани могу да се обрате или директно топланама или организацији потрошача и уложе приговор. Имамо доста таквих приговора. На суду завршавају они случајеви када се грађани искључе из система, а топлане настављају да наплаћују обрачунску снагу – објашњава Паповић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *