Огрејали се и Борани и Новосађани

grijanje_toplana2-070108Новосадска топлана почела је грејну сезону па ће тако Новосађани бити међу првима у Србији који ће добити грејање, саопштило је Јавно-комунално предузеће „Новосадска топлана“.

„Поносан сам што ће Новосађани бити међу првима који ће имати топле домове, и што ће се први огрејати у Србији, јер у Београду тек почињу топле пробе, а остале топлане у Србији, нажалост, још немају договорену испоруку енергената и спремају се за почетак тек од 15. октобра“, истакао је директор Новосадске топлане Владимир Јелић.

Како су температуре спољног ваздуха, измерене у 21 час три вечери узастопно, биле ниже од 12 степени Целзијуса, према важећој Одлуци о снабдевању топлотном енергијом из топлификационог система Новог Сада, стекли су се услови за почетак грејне сезоне.

Након успешних провера система и топлих проба у којима је Новосадска топлана анализирала стање свих постројења и пратеће опреме, као и вреловода и топлотних подстаница, Новосадска топлана је технички спремна да покрене своје котлове како би Новосађанима домови били топли, наводи се у саопштењу. Систем Новосадске топлане је сложен, те се испорука топлотне енергије неће одвијати по истој динамици за све кориснике. Нормализација испоруке топлотне енергије ће бити постепена и може потрајати неколико дана док се систем не стабилизује.

Новосадске топлане су замолиле становнике с подручја нове и старе Детелинаре за стрпљење и разумевање, јер, иако је реконструкција вреловодне мреже у Улици Илије Бирчанина завршена и пре casino online предвиђеног рока, због пуњења система у том делу града, испорука топлотне енергије ће почети касније, а њихови домови биће загрејани у вечерњим часовима.

Реконструкција дела вреловодне мреже у Улици Илије Бирчанина је од великог значаја за становнике Детелинаре, јер ће се заменом старе и дотрајале вреловодне мреже, за дужи временски период, број хаварија свести на минимум, а време за њихово отклањање значајно скратити, наведено је у саопштењу.

Крагујевчани су се први у Србији огрејали пре званичног почетка грејне сезоне.

И Топлана у Бору започела је грејну сезону, седам дана пре званичне сезоне. Прошле године је грејна сезона каснила скоро два месеца. „Јутрос су потпаљени котлови, и већ током дана Борани могу очекивати грејање“, изјавио је в. д. директора Топлане Живорад Петровић. Он је рекао да на складишту има довољно угља за почетак грејне сезоне, и да ће Топлана, која загрева више од 95 одсто стамбених јединица и предузећа у граду, испоручивати топлотну енергију 24 сата непрекидно. „Добављачи су нам гарантовали редовну испоруку угља, што ће нам омогућити несметан рад и загревање станова без прекида“, рекао је Петровић, јавља Бета. Он је додао да у неким деловима града може доћи до одређених кварова и пуцања цеви, али да ће дежурне екипе „Топлификације“ непрекидно бити на терену и отклањати настале проблеме. Борска Топлана користи угаљ као енергент.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *